Nieuws Zzp

Netwerk Zelfstandig Ondernemers over Pensioenwet: 'Goede stap naar beter pensioenstelsel voor zelfstandigen'

‘De hervorming van het pensioenstelsel met de nieuwe Pensioenwet is een belangrijke stap voor zelfstandigen’. Dat zegt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers met daarin onder meer VZN, PZO, MKB-Nederland, VNO-NCW en talloze branches met veel zelfstandigen.

Van onze redactie 31 mei 2023

Pensioen opbouw

Foto: Shutterstock.

Dankzij alle maatregelen krijgen zelfstandigen net zoveel ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen als werknemers via de zogeheten derde pijler (een individuele pensioenrekening). ,,Dit is een belangrijke stap om makkelijker pensioen op te bouwen als zelfstandig ondernemer en dit is wel zo eerlijk. Juist de derde pijler biedt de flexibiliteit in pensioenopbouw waar zelfstandigen vaak behoefte aan hebben’, aldus Cristel van de Ven, voorzitter van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers.

Lees ook: De nieuwe pensioenwet ook door Eerste Kamer: wat betekent het voor jou als werkgever?

Eerste Kamer: 46 stemmen voor, 27 tegen

Na een lange discussie in de - let wel: nog 'oude' - Eerste Kamer over de grondwettelijkheid van de nieuwe pensioenwet kwamen de senatoren op dinsdagavond 30 mei laat aan stemmen toe: 46 leden stemden voor de wet, 27 stemden tegen.

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP stemden voor. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD, 50Plus, de Fracties Nanninga, Otten en Frentrop, FvD en OSF stemden tegen.

Lees ook: Slim vermogen opbouwen: dit kun je leren van de rijksten

Aansluiten op een fonds

Door de overstap op een persoonlijker pensioensysteem kan het onder meer aantrekkelijker worden voor zelfstandigen om bijvoorbeeld aan te sluiten op het pensioenfonds in hun sector, stelt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers. Hiervoor is in de nieuwe Wet Toekomst Pensioen experimentruimte opgenomen, zodat ook daarmee kan worden begonnen.

Lees ook: Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws