Actueel

Won Yip werkt zelden met zzp’ers: ‘Wil geen risico lopen op schijnzelfstandigheid’

Serie- en horecaondernemer Won Yip. Foto: ANP / Robin Utrecht Serie- en horecaondernemer Won Yip. Foto: ANP / Robin Utrecht
Serie- en horecaondernemer Won Yip. Foto: ANP / Robin Utrecht
Leestijd 6 minuten
Lees verder onder de advertentie

Horecaondernemer Won Yip heeft een hectische tijd achter de rug. Terwijl hij zijn zaken in Amsterdam en Scheveningen leidde, opende hij elders in Amsterdam (Rokin en Leidseplein) met mede-investeerders verschillende nieuwe zaken, waaronder een luxe hotel met restaurant en café. En of dat nog niet genoeg was, werd eind 2024 bekend dat Yip ook grandcafé Palladium op het Leidseplein had overgenomen.

Hectisch of niet, begin maart begon je, samen met je vrouw, aan een grote reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hoe gaat het met je?

,,Naar omstandigheden gaat het goed, maar ik heb momenteel heel veel aan mijn hoofd.”

Lees verder onder de advertentie

Je zit aan de andere kant van de wereld! Houd je dan wel je zaken thuis in de gaten?

,,Tijdens de coronaperiode heb ik mijzelf voorgenomen om meer van de wereld te zien, zodra de situatie dit toelaat. En dan niet zoals jullie van mij gewend zijn, snel voor een paar dagen op en neer. Uiteraard was het na corona al gauw ‘business as usual’ en het kwam er steeds niet van. Ondanks mijn overvolle agenda heb ik besloten in 2025 een wereldreis te maken. Maar ik ben absoluut niet out of office! Uiteraard houd ik de zaken in de gaten. Er is 24/7 contact met de zaak en ik kijk met vaste regelmaat mee via het camerasysteem per locatie.”

Je neemt na de Dam nu ook het Leidseplein over? Hotel, café/restaurants, Palladium. Waarom doe je dit eigenlijk?

Lees verder onder de advertentie

,,Het is nu eenmaal zo gelopen. De kansen werden mij gegund en ik moest snel handelen.”

Lees ook: ‘Grote onrust onder zzp’ers om controle schijnzelfstandigheid’

Is een hotel openen heel iets anders? En heb je er zelf al geslapen?

Lees verder onder de advertentie

,,Feitelijk is het niet veel anders, ook hier moeten wij voldoen aan de verwachtingen van de gasten, dagelijkse focus en inzet blijft vereist. Uiteraard heb ik er geslapen! Het is een prima hotel, midden in het centrum van Amsterdam.”

Je onderneemt dit soort plannen meestal met andere ondernemers. Hoe houd je die samenwerking optimaal? Is er een rolverdeling? Of is het: wie het meeste inlegt, heeft het meeste te zeggen?

,,Er is een duidelijke rolverdeling. Dat is een proces. De klik moet er wezen en het is dan soms geven en nemen. Het is zeker niet ‘wie betaalt, bepaalt’.”

Lees verder onder de advertentie

Hoe combineer je al die nieuwe plannen met de lopende zaken?

,,Gewoon verstand op nul en langere dagen doorwerken, meer kan ik niet doen.”

Hoe loopt de bestaande business? Scheveningen?

Lees verder onder de advertentie

,,De Foodhall in Scheveningen doet het goed. Alle credits voor mijn partners ter plekke! Op termijn wordt het alleen nog maar beter, nu de ambitieuze plannen voor de Pier in Scheveningen vorm beginnen te krijgen.”

Ik lees dat personeel in de horeca een minder groot probleem is geworden. Hoe vind je het personeel dat je nodig hebt?

,,Het is nog steeds een uitdaging en wij zijn er dagelijks mee bezig via alle mogelijke kanalen.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): ‘Overheid schiet doel met wet schijnzelfstandigheid ver voorbij’

Als tip voor andere horecaondernemers: welk kanaal levert jou het meeste op? LinkedIn, Instagram, TikTok?

,,Dat is lastig te zeggen, sollicitaties komen via alle kanten, ook veel via mond tot mond.”

Lees verder onder de advertentie

Wat verwacht je van de mensen die voor je werken?

,,Dat zij de gasten minimaal de aandacht geven die ze zelf ook wensen als zij in hun vrije tijd de horeca bezoeken.”

Krijg je veel steun bij al die plannen? Overheid en andere ondernemers?

Lees verder onder de advertentie

,,Ik merk dat er meer medewerking is als ik persoonlijk betrokken ben in een dossier. Hierdoor heb ik het drukker, maar processen gaan dan sneller en daar is het om te doen.”

En Den Haag? Heb je al spijt van je donatie aan de VVD?

,,Ik heb alleen spijt als ik niet doe en toekijk.”

Lees verder onder de advertentie

Heb je nog meer plannen dit jaar?

,,We gaan dit jaar nog Sublimotion Las Vegas openen, een super high-end restaurant in de Art District van Las Vegas. Dat vind ik toch wel spannend!”

Daar las ik over: een restaurant met Michelinster-chefs dat per avond slechts voor twaalf gasten kookt? Die gasten zitten als het ware in een theater?

,,Alles draait om een high-end, unieke eetbeleving. De keukenbrigade staat onder leiding van founder en chef Paco Roncero, een kok met twee Michelinsterren uit Madrid. We hebben een capaciteit voor twee shifts van zestien gasten. De gasten krijgen een transfer van en naar hun hotel. Vorige maand hebben wij een sponsordeal gesloten met high-end automerk Aston Martin, zij zullen de transfers verzorgen.”

Je hebt meer ervaring met horeca, met name in Las Vegas. Wat is er anders bij iets nieuws opzetten in de VS?

,,Bij succes is het letterlijk the sky is the limit! Sowieso heb je veel betere marges door de berekening van 21 procent service charge op het bestede bedrag. Bij groot succes is dit een katalysator die echt het verschil maakt. De personeelskosten zijn dan per saldo een stuk lager.”

Hoe kijk je naar het Nederlandse ondernemersklimaat vandaag de dag, met name in de horeca?

,,Horeca buiten de grachtengordel van Amsterdam vind ik uitdagend. De marges zijn door kostenstijgingen inmiddels flinterdun.”

Lees ook: Opdrachtgevers gaan vaker de mist in met naheffing bij zzp’ers: schrik zit er goed in

Wat zie je gebeuren? Heeft de schijnzelfstandigheid voor jouw mensen consequenties?

,,Wij werken nauwelijks met zzp’ers. Ik wil geen risico lopen op schijnzelfstandigheid. Men legt de verantwoording van schijnzelfstandigheid op het bordje van de werkgever en dat is toch weer vreemd.”

Hoe kun je als ondernemer met zzp’ers omgaan? In dienst nemen of zie je een andere oplossing?

,,Eigenlijk is de vraag: ‘hoe kun je als ondernemer met een ondernemer omgaan?’ Dit is toch raar? Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer! Ik werk oplossingsgericht en veelal op basis van oorzaak en gevolg. Men kiest er zelf voor om zzp’er te zijn. En zzp’ers hebben dan net als andere ondernemers zelf de plicht om te voldoen aan hetgeen vereist is. Daar moeten zij zelf volledige verantwoording voor dragen, niet de opdrachtgever.”

Haal je ook inspiratie uit zo’n grote reis als je nu aan het doen bent? Hoe gaat het met ondernemers in Nieuw-Zeeland en Australië?

,,Voornamelijk bewustwording. We klagen over Nederland, maar zo slecht hebben wij het hier nog niet.”

Nog een gouden tip voor ondernemers?

,,Jazeker! Er zijn geen gouden tips! Gewoon logisch nadenken, werken, sparen en genieten. In deze volgorde.”

Lees ook: Won Yip: ‘Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?’