Nieuws Zzp

Zzp'ers moeten vóór 1 september huurtoeslag of zorgtoeslag over 2021 aanvragen

Had je als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan kan je misschien nog huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen. Laat geen geld liggen. Controleer of jij ook toeslag kan krijgen. De Belastingdienst deelt advies.

Van onze redactie 13 juli 2022

Zzp belasting teruggaaf 2021

Bij het berekenen van de toeslag kijkt de overheid onder andere naar je toetsingsinkomen. Foto: Shutterstock

De overheid geeft huurtoeslag en zorgtoeslag om zelfstandig ondernemers te helpen de zorgkosten en huurkosten te betalen. De hoogte van je inkomen bepaalt onder andere of je dit krijgt en hoeveel je krijgt. Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die hier recht op had, heeft zijn huur- of zorgtoeslag over 2021 nog niet aangevraagd. Onder zelfstandig ondernemers is dit aantal nog hoger. Dat komt bijvoorbeeld doordat zij geen rekening houden met aftrekposten.

Bij het berekenen van de toeslag kijkt de overheid onder andere naar je toetsingsinkomen. Dat is het inkomen dat overblijft na aftrek van ondernemersaftrekposten. Bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Niet alle zelfstandigen weten dit. Daardoor valt het toetsingsinkomen lager dan veel zelfstandigen denken. Ook was er in 2021 een versoepeling van het urencriterium. Daardoor heb je nog eerder recht op huur- of zorgtoeslag. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

'Denk je dat je alleen in 2021 recht had op huur- of zorgtoeslag? En niet in 2022? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2021. Zo zorg je ervoor dat je later geen toeslag hoeft terug te betalen'

Belastingdienst: 'Zzp'ers, laat geen geld liggen'

Als je huurtoeslag of zorgtoeslag wil krijgen, dan moet je dat zelf aanvragen. Bereken eerst of je toeslag krijgt over 2021. Dat doe je op toeslagen.nl/aanvraag2021. Vraag daarna je toeslag over 2021 aan op toeslagen.nl. Om dit te kunnen doen moet je inloggen op ‘Mijn toeslagen’. Je hebt nog tot en met 1 september om dat te doen.

Heb je uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting over 2021 aangevraagd? Dan heb je nog iets langer de tijd. Je kan je huur- of zorgtoeslag dan aanvragen tot de einddatum op de aangifte van het uitstel.

Lees ook: Kabinet schuift verzekeringsplicht zzp'er op de lange baan: 'Uitvoering AOV niet voor 2027'

Geef veranderingen altijd door

Goed om te weten: als je huur- of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, dan ontvang je automatisch ook toeslag in 2022. Controleer daarom ook je gegevens voor 2022. Is er iets veranderd in jouw persoonlijke situatie? Is je inkomen nu bijvoorbeeld hoger? Pas dit dan meteen aan in Mijn toeslagen.

Denk je dat je alleen in 2021 recht had op huur- of zorgtoeslag? En niet in 2022? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2021. Zo zorg je ervoor dat je later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp nodig?

Twijfel je of je in 2021 recht had op toeslagen? Of lukt het aanvragen niet? Kijk voor hulp op toeslagen.nl/hulp.

Lees ook: Marion van Happen (HeadFirst Group): 'Laat Belastingdienst bij handhaving wet DBA naar verdiencapaciteit zzp’er kijken’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws