Foto: HeadFirst
HeadFirst Group, met een omzet van 1,6 miljard euro na Randstad de nummer twee HR-dienstverlener in Nederland, en dataspecialist Intelligence Group brachten een onderzoek over onder andere zzp-beroepsgroepen en het bijbehorende gemiddelde uurtarief naar buiten.
Terwijl de ‘polder’ bij tijd en wijle hel en verdoemenis preekt over de flexibele schil biedt het werk aan zo’n 1,2 miljoen professionals. Van Happen, net een paar maanden in dienst, licht toe dat de meest acute problemen zich voordoen bij slechts 7 procent van dit totaal. ,,Met name aan de basis van de arbeidsmarkt, daar moeten we maatregelen voor gaan treffen”, zegt ze duidelijk. ,,Maar scheer als kabinet niet de gehele zzp-populatie over één kam. Juist in deze krappe arbeidsmarkt gaat dat uiteindelijk tegen ons werken. De arbeidsmarkt mag niet meer op slot.”
In het gesprek haalt Van Happen ook het falen van de wet DBA aan en de onduidelijkheden die dat weer veroorzaakt. De Algemene Rekenkamer meldde onlangs dat de Belastingdienst niet in staat is schijnzelfstandigheid - de wet DBA - effectief te bestrijden. ,,We kijken daarom met interesse naar het middellange termijn-advies van de SER 'Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving'. Daarin wordt voorgesteld om een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ te laten gelden bij een tarief onder het maximumdagloon van 30 tot 35 euro per uur.”
Samen met Hans Biesheuvel van ONL willen we bij minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onze visie naar voren brengen
Marion van Happen, baas van HR-dienstverlener HeadFirst
Van Happen waarschuwt daarbij dat de Belastingdienst niet moet gaat handhaven, zonder te kijken naar toekomstige verdiencapaciteit. ,,Er zijn banen die ooit in de markt stonden voor 30 euro per uur, maar die inmiddels door schaarste in stappen zijn opgelopen tot wel 50 of 60 euro per uur. Meer dan de helft van alle zzp’ers in Nederland heeft een uurtarief van 35 euro of hoger. Er mag niet voorbij worden gegaan aan deze grote groep zelfstandigen die er bewust voor kiest om in vrijheid te ondernemen, een sterke onderhandelingspositie heeft en zeer tevreden zijn over de arbeidsomstandigheden. Goede opdrachtgevers houden zich aan de richtlijnen van de wet DBA. Bijvoorbeeld door aan de contractduur met een zzp’er een maximaal termijn van 2 jaar te hangen. Dat is goed voor de mobiliteit.”
In België is de positie van zzp'er goed en duidelijk geregeld
Van Happen haalt als voorbeeld voor hoe het wel kan, België aan. ,,Daar zijn al jarenlang duidelijke regels voor het onderscheid tussen zelfstandigen en arbeiders in vaste dienst. Voor sectoren met het risico op onderbetaling gelden ook nog eens verzwaarde criteria. Voor bedrijven die willen inhuren en zelfstandigen is het duidelijk, hier in Nederland niet. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.”
De betrokken minister, Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA), heeft onlangs de Tweede Kamer tijdens een commissiedebat over de het arbeidsmarktbeleid toegezegd zich te gaan verdiepen in de Belgische situatie en daar bruikbare elementen uit te gaan halen. ,,Samen met Hans Biesheuvel van ONL willen we bij Van Gennip onze visie naar voren brengen”, aldus Van Happen, die ook met politieke partijen over de arbeidsmarkt praat. ,,Wij staan door ons werk in de dagelijkse praktijk en kunnen haar suggesties aanreiken.”