Nieuws Actueel
100 procent perfecta
Tussen de koffie- en eettentjes en pop-upstores in de Ferdinand Bolstraat is Perfecta Orthopedie een ouderwets baken van rust. Heel lang zal dat echter niet meer duren, aldus Het Parool.

Op de winkelruit staat in sierlijke letters 'Perfecta Orthopedie', gevolgd door het intrigerende 'sinds 1940'. Zag de toenmalige eigenaar, de ook op de ruit vermelde heer Hibma, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog een gat in de markt voor hulpstukken?
Marijke Hibma (63), schoondochter van de oprichter en zelf van na de oorlog, antwoordt nuchter: "Nee, de zaak is van 3 maart 1940. Mijn schoonvader had een gipszwachtelfabriek in de Laurierstraat en dit winkeltje kwam erbij."
Marijke Hibma werkt er nu 27 jaar. "Ik ben er ingerold. Mijn man werkte hier met zijn moeder en ik ben daarbij gekomen. Zijn broers en zussen hebben hier ook gewerkt, maar die hadden er op een gegeven moment geen zin meer in, dus bleven mijn man en ik over. Hij leeft helaas niet meer. Met zijn tweeën werken was altijd erg gezellig."
HuisbezoekenDe zaak is al even gezellig, met een trappetje naar boven voor het kantoor en een trappetje naar beneden voor de drie paskamers. Is dat trappetje niet lastig voor mensen die slecht ter been zijn? "Als het echt heel moeilijk is, doen we huisbezoeken, maar iedereen loopt die trap op en af. Mensen vinden het leuk dat het hier wat kleinschaliger is."
Het aantal klanten varieert, net als hun leeftijd. "Het kunnen er vijf op een dag zijn, maar ook vijf tegelijk. Ik krijg hier kinderen van twee jaar die elastische kousen moeten dragen vanwege een aangeboren afwijking en mensen van zeventig die zeggen: 'Ik kwam hier vroeger met mijn moeder en nu heb ik zelf wat nodig.'"
Freddy HeinekenMaar ook sporters weten Perfecta te vinden voor een enkel- of een kniebrace. "Ik krijg veel Ajacieden binnen en een poosje geleden iemand van AC Milan. En Phillip Cocu toen hij nog voetbalde, die kwam hier met een heel gevolg binnen - fysiotherapeuten en zaakwaarnemers. Stonden ze allemaal heel interessant te bellen. Mijn collega heeft toen dat hele zootje de winkel uitgestuurd: weg! Daar is het hier te klein voor. Alleen Cocu mocht blijven."
Ook andere BN'ers behoren tot de klantenkring. "Ik mag geen namen noemen." Nou vooruit, eentje dan: "Freddy Heineken is hier geweest, die kwam met twee auto's met bewaking. Dat was na zijn ontvoering. Stond er zo'n bodyguard in het portiek en één aan de overkant. Zat hij binnen met mijn man moppen te tappen. Heel aardige man, maar ik ga niet vertellen waar hij voor kwam. Majoor Bosshardt heb ik hier ook gehad, en die tweelingzussen met hun rode jasjes en tasjes en hun rode schoentjes." Marijke Hibma noemt geen namen, maar wie de documentaire Ouwehoeren heeft gezien, weet genoeg.
3D-printshopIn de bijna 76 jaar dat Perfecta in de Ferdinand Bolstraat zit, is de buurt flink veranderd. Vooral de laatste jaren: zo is er nu een 3D-printshop naast de winkel. "En verder zijn er vooral eet- en koffietentjes. En er is hier een zootje yuppen gekomen, de huizen zijn niet meer te betalen."
Toen Perfecta in 1999 werd verkocht aan de firma Eemland, kwam het AMC erbij als klant en liep het meteen beter. "Maar sinds het Centrum Orthopedie Rotterdam ons drie jaar geleden heeft overgenomen, is de sfeer anders. Tja, 010 hè? Zet dat er maar niet groot bij, anders ben ik morgen ontslagen!"
Wat Marijke Hibma vooral aan het hart gaat, is dat de nieuwe eigenaar de zaak flink wil verbouwen: de pui eruit, met al het glas-in-lood en hout. "Dat doen ze maar als ik met pensioen ben, over tweeënhalf jaar! Ik denk dat ik er tegen die tijd toch wel een beetje klaar mee ben."
OpvolgingOpvolging door de volgende generatie Hibma zit er niet in: "Ik heb twee zoons, maar die doen ander werk. Als het dan toch wordt verbouwd, zetten ze meteen maar een andere naam op de ramen."
Ook als u geen steunkousen of andere orthopedische hulpstukken nodig heeft, moet u dit jaar toch eens binnenlopen op Ferdinand Bolstraat 148. Vroeg of laat is dit stukje Amsterdamse winkelgeschiedenis verdwenen.