Nieuws Actueel

120 werknemers, honderdduizend soezen per uur

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Sjaak van de Groep | Foto: Frans Kanters 10 april 2016

Diermen soezen fabrikant 10o65

Jan Hilbert van Diermen was zo jong toen hij voor zichzelf wilde beginnen, dat hij de handtekeningen van zijn ouders nodig had om zich te kunnen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Nog maar 17 jaar oud was hij en naast zijn baan in de Nijkerkse bakkerij Timmermans wilde hij drie dagen per week op de markt gaan staan met brood en koek.

In Venlo kreeg Jan Hilbert veel Duitse klanten aan zijn kraam die een pondje of een kilootje slagroomsoezen afnamen. Wat nu als hij die soezen direct naar Duitsland zou gaan exporteren? Plotseling was hij bakker, marktkoopman én exporteur. Groot-Brittannië werd zijn tweede exportland.

In 1992 verkocht Jan Hilbert zijn markten. ,,Er kwam toen een slagroommachine op de markt, waarmee je op bacteriologisch verantwoorde wijze slagroom in soezen kon injecteren. Voor die tijd deden producenten botercrème in soesjes."

Reputatie

Jan Hilbert ging van start met acht personeelsleden die per uur zevenduizend slagroomsoesjes produceerden. Nu heeft hij ruim 120 werknemers en rollen er per uur honderdduizend slagroomsoezen van de band.

Ook in de Verenigde Staten heeft Van Diermen Meesterbakkers voet aan de grond weten te krijgen. Eerst exporteerde het bedrijf jaarlijks vier containers met twee miljoen soesjes naar Amerika; nu worden jaarlijks vierhonderd containers naar Amerika verscheept.

Wat is het geheim van het succes van de soes uit Spakenburg? Volgens Jan Hilbert is dat de goede reputatie van Nederlandse zuivel. ,,We verkopen ook aan een supermarktketen in Australië. De diepgevroren soezen zijn dertig, veertig dagen op een containerschip onderweg. De bijkomende transportkosten nemen Australiërs op de koop toe. Ze willen gewoon Nederlandse soesjes hebben."

Eclairs

,,Jaren geleden stond de dollar laag en nam de export naar de Verenigde Staten toe. Toen heb ik een bakkerij gekocht in Stockton, Californië," vertelt Jan Hilbert. ,,Zestig Amerikanen zijn er nu verantwoordelijk voor één productielijn. Het is onze enige fabriek in het buitenland."

De Spakenburgse bakkers produceren zo'n veertig producten, van minigebak tot eclairs. Klassieke slagroomsoezen zijn goed voor 90 procent van de omzet. ,,Maar we blijven wel experimenteren. Zo hadden we ooit kiwisoesjes voor Nieuw-Zeeland en dit jaar gaan we een christmaspuddingvulling fabriceren voor de Engelse markt."

Tips van de exporteur

Wie: Jan Hilbert van Diermen (53)Wat: slagroomsoezenVan: Van Diermen MasterbakersOver: Verenigde Staten

Valutarisico's, invoerrechten. Je moet met veel zaken rekeningen houden als je exporteert naar de Verenigde Staten. Het alternatief: overzee een fabriek neerzetten.

1. Valutarisico

De koers van de Amerikaanse dollar kan nogal schommelen. Je kunt dit risico onder meer omzeilen door een vreemdevalutarekening te openen.

2. Nieuwe klant

Exporteer je naar nieuwe klanten in de Verenigde Staten, controleer die dan vooraf op hun betalingsgedrag. Er zijn instanties die informatie verstrekken over het eigen vermogen van potentiële nieuwe klanten.

3. Juridisch

Zorg dat je op de hoogte bent van het juridische reilen en zeilen van het exporteren naar de Verenigde Staten. Denk aan invoerrechten en het gebruik van de juiste exportdocumenten.

4. Ga erheen

Breng met enige regelmaat een bezoek aan de Verenigde Staten. Je kunt dan beter inschatten wat er allemaal speelt.