Nieuws Actueel

18-jarige inwoner van Lattrop mag zich Horecatalent van het jaar noemen

De 18-jarige Ruben Arends mag zich Horecatalent van het jaar noemen. De Lattropper was de beste tijdens de Horeca talentendag, die vorige week in het Achterhoekse Ulft werd gehouden.

Van onze redactie 17 maart 2016

Ruben Arends en Esther Schoneveld Frans Nikkels

Maar bijna had Arends helemaal niet meegedaan aan de prestigieuze wedstrijd. "Ik heb echt getwijfeld of ik wel mee wilde doen. Toen ik besloten had toch deel te nemen, was de inschrijftermijn al voorbij, maar gelukkig kon ik me alsnog aanmelden."

KnapEn daar heeft Arends geen spijt van gehad, vertelt hij in gasterij De Smid aan de Dorpsstraat in Lattrop, het eetcafé van zijn ouders. De student manager-ondernemer horeca van het ROC van Twente in Almelo was de beste van de tien deelnemers. "Wat mij betreft stak hij met kop en schouders boven de rest uit", zegt Esther Schoneveld, die Ruben Arends zoveel mogelijk heeft bijgestaan en ook bij de finale was. "Zijn kracht was dat hij helemaal zichzelf is gebleven tijdens de wedstrijd. Je moet aan ontzettend veel zaken denken en Ruben is daar heel goed in geslaagd. Echt heel knap."

Enthousiast en gedreven Schoneveld is werkzaam als gastvrouw bij Droste's Herberg in Tubbergen, het bedrijf waar Arends tot voor kort stage liep. "Met Ruben had ik direct een klik", vertelt ze. "Hij was enthousiast en gedreven. Op die manier hebben we ook naar de wedstrijd toegewerkt. Dat hij het tot talent van het jaar heeft geschopt is natuurlijk fantastisch en dat heeft hij vooral aan zichzelf te danken."

LastigDe wedstrijd zelf was heel lastig, erkent Arends. "Het begon er al mee dat we voor de wedstrijd de tafel klaarmaakten waarop al mijn spullen klaarstonden. Vlak voor aanvang kwamen we er achter dat we bij de verkeerde tafel stonden. We moesten heel snel alles verplaatsen en opnieuw klaarzetten." Toen de wedstrijd eenmaal bezig was, ging het als vanzelf. "Ik ben m'n eigen gang gegaan. Ik zag dat de tafels naast mij veel sneller gingen, maar daar heb ik me niets van aangetrokken. Uiteindelijk was ik heel tevreden met hoe het ging." En dat gold niet alleen voor de Lattropper, ook de jury en Esther waren heel tevreden. "Ik was zelf ook zenuwachtig", vertelt Schoneveld. "Maar ik zag dat Ruben met een bewonderenswaardige kalmte aan het werk was. Volgens mij heeft hij zo goed als niets fout gedaan. Heel knap, zeker als je weet dat hij onder flinke druk moest werken aan best moeilijke opdrachten."

BedanktArends bedankt zijn begeleiders. "Esther en mijn docent André Hofman hebben me heel goed voorbereid. dat heeft zeker een rol gespeeld." Hij won onder meer een korte stage bij het fameuze restaurant De Librije, in Zwolle. "Gaaf natuurlijk dat ik daar een keer kan rondkijken. Maar voorlopig concentreer ik me op school. Ik moet nog twee jaar en wil daarin ook nog een buitenlandse stage afwerken." En dan? "Dan kijk ik wel verder. Maar in mijn achterhoofd speelt natuurlijk wel dat ik te zijner tijd De Smid van mijn vader zou kunnen overnemen. Dat zou de vierde generatie Arends op De Smid betekenen. Dat zou heel mooi zijn." Schoneveld: "Ik weet zeker dat Ruben daar heel geschikt voor is."

Foto: Frans Nikkels