Nieuws Actueel

405 miljoen boete voor Instagram van Ierse privacytoezichthouder

Instagram heeft een boete van 405 miljoen euro gekregen van de Ierse privacytoezichthouder. Het sociale netwerk is onzorgvuldig omgesprongen met de data van kinderen. Hun gegevens werden door Instagram verwerkt en openbaar gemaakt, terwijl dat niet duidelijk genoeg was gemaakt voor de jonge gebruikers.

ANP 5 september 2022

ANP050922207 1

De onderzoeken van de Ierse Data Protection Commission volgden op bevindingen van de Amerikaanse datawetenschapper David Stier. Hij kwam er in 2019 achter dat kinderen ermee instemden dat hun gegevens publiek werden gemaakt als hun accounts werden omgezet van een persoonlijke naar een bedrijfsaccount.

Volledige details over de beslissing worden volgende week bekendgemaakt. Instagrams moederbedrijf Meta Platforms heeft aan Amerikaanse media laten weten dat de boete betrekking heeft op oude instellingen die het bedrijf inmiddels heeft aangepast. Daarom wil het de berekening van de boete aanvechten.

Volgens de Europese datawetgeving kunnen bedrijven door de privacywaakhond in het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben worden onderzocht. Veel van de grote techbedrijven zijn vanwege belastingredenen in Ierland gevestigd, waardoor de Ierse datatoezichthouder een belangrijke rol vervult.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws