Nieuws Actueel

65e Van der Valk-hotel: 'Het is een gezinsprestatie dat we hier zitten'

Een hotel was de droom van Marije van der Valk en haar man Thijs Boomkens. Zeven jaar later opent het jonge stel het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent, schrijft De Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken | Foto: Gerard Verschooten 5 juli 2016

Nijmegen lent van der valk hotel

Ze wonen zelf sinds 1 juni in Lent, gewoon in een huurhuis. De oudste zoon Sem (4) begint volgend schooljaar op de basisschool in Lent, zijn broertje Joep (1,5 jaar oud) gaat straks naar de kinderopvang. "Wij zijn Nijmegenaren", zeggen de eigenaren van het nagelnieuwe Van der Valk hotel Nijmegen- Lent.

Die eigenaren zijn Marije van der Valk (35) en haar man Thijs Boomkens (34). "Het is een gezinsprestatie dat we hier zitten", zegt Thijs. Iedereen dacht mee, de zussen, de broer, de aanhang, (schoon)ouders en andere familieleden van Van der Valk. "We kijken veel bij elkaar: wat gaat goed, wat niet. En je kijkt of je samen met leveranciers kan doen.''

StdshotelTijdens het jaarlijkse familieberaad over de toekomst, zeven jaar geleden alweer, ontstond het plan voor nóg een hotel. Dat moest komen ergens in een ruime straal rond het hotel van de familie Van der Valk (Marije's ouders) in Arnhem. Diverse opties kwamen langs, maar de keuze was snel gemaakt. Een stadshotel in Nijmegen, de oudste stad van Nederland.

Als je van Arnhem naar Nijmegen rijdt, kun je of linksaf de Waalbrug over naar de stad of rechtsaf via de Oversteek de Waal over. En je kunt nu rechtdoor naar Van der Valk, naar het splinternieuwe hotel annex congrescentrum met restaurant en café. De vraag 'is dit een goede locatie', is daarmee meteen beantwoord. Want het gaat om bereikbaarheid. Die is optimaal met een trein- en busstation naast de deur, een snelfietspad ernaast en op het knooppunt van twee bruggen.

Mooie aanvullingHet hotel telt twaalf vergaderzalen. Daar zaten Nijmegen en de regio ook om te springen. Congressen wijken nu veelal uit naar de Randstad of Maastricht. 'Hoe groter hoe beter', had de toenmalige Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf tegen Marije en Thijs gezegd.

Thijs Boomkens: "Als hier meerdaagse congressen worden gehouden, profiteert de hele regio mee." Ze zijn blij met CineMec, de grote bioscoop vijf autominuten verderop, die ook congresruimte biedt. CineMec prijkt zelfs op de keycard van de hotelkamer. De (kleinere) stadshotels in Nijmegen, zoals het net geopende Blue, zien ze niet als concurrentie maar als mooie aanvulling voor de stad.

VrijheidMarije van der Valk is groot geworden in het Van der Valk-hotel van haar ouders in Arnhem, waar ze van jongs af aan meehielp in de bediening. Ze hoefde niet het familiebedrijf in. Ze had de keuze, alle vrijheid.

Een blauwe maandag dacht ze aan een carrière in de mode. Ze bracht een dag door op de de mode-academie in Amsterdam. Toen wist ze het zeker: ze ging naar de hogere hotelschool in Den Haag, want ze wilde toch in de voetsporen treden van haar ouders Peter en Gera en van haar grootouders. Op de hotelschool, inmiddels zestien jaar geleden, ontmoette ze Thijs Boomkens.

FamiliebedrijfVan der Valk is een echt familiebedrijf, de band is sterk. Marije's zussen Anne en Lotte en hun mannen werken allemaal in hotel Nijmegen-Lent of in hotel Arnhem, van marketing tot inkoop voedsel en drank. Broer Bart is de man van het vastgoed. Hij begeleidde de bouw. Vader Peter en moeder Gera zijn er deze ochtend ook. Met hun vier kleinkinderen.

Daar doen we het voor, zegt Thijs Boomkens, voor de toekomstige generatie die hier nu rondloopt. "De kinderen vinden het ook geweldig." Nu is het de kunst om van een mooi gebouw een goed bedrijf te maken, zegt Boomkens. "Door te doen waar we goed in zijn: gasten vermaken."

Historie

Martinus van der Valk legde in 1930 de basis voor het Van der Valk-concern. Hij kocht toen café De Gouden Leeuw in Voorschoten.

Marije van der Valk van het nieuwe hotel Nijmegen Lent is de vierde 'Valk-generatie'. Haar ouders Peter en Gera van der Valk bouwden vanaf 1980 het toenmalige café-pension West-End op tot het huidige Van der Valk Hotel Arnhem met 100 kamers. Marije van der Valk werkte hier vanaf 2009 als guest relations-manager.

Hotel Nijmegen-Lent is het 65ste Van der Valk-hotel in Nederland. Dit jaar openen nog Van der Valk-hotels in onder meer Utrecht, Amsterdam en Groningen.