Het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, zijn ondervraagd over actuele thema’s die op de werkvloer spelen. Andere Europese landen die in het onderzoek opgenomen zijn, zijn Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen, Spanje en Zwitserland.
Nederlanders zijn meer dan andere Europeanen tevreden over hun huidige werkgever, loon en baanzekerheid. Daarnaast ervaart de werkende Nederlander beduidend minder vaak stress dan werkenden in omliggende landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Optimisme typeert de Nederlandse werknemer ten opzichte van collega’s in andere Europese landen.
Lees ook: The Great Regret: waarom personeel ‘boemerangt’ naar hun oude werkgever
Baanzekerheid
Negen op de tien werkenden (92 procent) is tevreden over de huidige werkgever. Daarmee scoren de Nederlanders samen met de Zwitsers en Duitsers het hoogst. Het zijn dezelfde nationaliteiten die het meest positief zijn over hun perspectief op de arbeidsmarkt voor de komende vijf jaar. ,,Wij staan als Nederlanders niet bekend dat we optimistisch en snel tevreden zijn. Als we onze situatie vergelijken met die van andere Europeanen, hebben we het echter goed voor elkaar. Zo ervaren wij met 70 procent de hoogste baanzekerheid. In andere landen is dat al snel 10 procent lager”, aldus Agnes Jongkind, senior HR director bij ADP Nederland.
Wij staan als Nederlanders niet bekend dat we optimistisch en snel tevreden zijn.
Agnes Jongkind, senior HR director bij ADP Nederland
Dagelijkse stress
Wat verder opvalt is dat meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) tevreden is met het ontvangen salaris, terwijl het gemiddelde in Europa 39 procent bedraagt. In Spanje is nog geen 1 op de 3 (31 procent) tevreden met het bedrag op de loonstrook.
Daarnaast ervaart 8 procent van de werkenden in ons land dagelijks stress, terwijl dat percentage in buurland Duitsland met 24 procent drie keer zo hoog is. In Spanje is het 19 procent, in Verenigd Koninkrijk en Polen 18 procent en in Frankrijk en Italië 17 procent.