Nieuws Actueel

Aalberts zakt op Damrak na handelsbericht en nieuwe topman

Aalberts behoorde woensdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse aandelenbeurs. De industrieel toeleverancier zag de omzet in de eerste vier maanden van het jaar met ruim 6 procent stijgen. Ook had Aalberts minder last van problemen in de toeleveringsketen en nam het orderboek verder toe. Beleggers hadden op meer gehoopt en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

ANP 24 mei 2023

ANP240523071 1

Aalberts kondigde tevens aan Stéphane Simonetta in de tweede jaarhelft te benoemen tot nieuwe topman. De Fransman, die momenteel de baas is van de industrietak van de Deense pompfabrikant Grundfos, volgt bestuursvoorzitter Wim Pelsma op die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

De markten bleven echter in de greep van de perikelen rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Het uitblijven van een akkoord over de verhoging van het plafond zorgde dinsdag al voor flinke koersverliezen op Wall Street. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde bovendien dat de besprekingen nog een lange weg te gaan hebben. De Verenigde Staten komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

AEX en MidKap

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 757,65 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 926,17 punten onder aanvoering van Aalberts. Apothekersbedrijf Fagron was de enige stijger in de MidKap met een kleine plus van 0,1 procent.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,4 procent. Londen daalde 1,2 procent. In het Verenigd Koninkrijk is de inflatie in april afgekoeld tot 8,7 procent, van 10,1 procent in maart. De inflatie viel wel hoger uit dan economen hadden verwacht. Ook nam de kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie en voeding niet worden meegenomen, verder toe tot het hoogste niveau sinds maart 1992.

Philips

Betaalbedrijf Adyen en zorgtechnologieconcern Philips waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 2,7 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal volgde met een verlies van 2 procent. Telecomconcern KPN was de enige winnaar met een plus van 0,1 procent.

In Londen steeg Marks & Spencer ruim 7 procent. De Britse verkoper van voedingsproducten en kleding zag de winst in het afgelopen boekjaar dalen. Wel gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Euro en dollar

De euro was 1,0784 dollar waard, tegen 1,0774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 73,61 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 0,8 procent tot 77,42 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws