Nieuws Actueel
Aan de Amsterdamse tassen
Van diervriendelijk leer, restmateriaal, op bestelling gemaakt en met een gouden schroevendraaier geleverd –voor een knappe tas hoef je niet meer naar Londen of Parijs, schrijft Het Parool.
Lapjesmarkt Margriet Meijer (30) begon haar tassenlabel Monsak per toeval. "Als ik iets leuks in een winkel zie, denk ik vaak: dat kan ik ook. Zo had ik een tas gezien die ik mooi vond en ging naar de lapjesmarkt in Utrecht. Ik kon daar niet genoeg leer in één kleur vinden, dus ik kocht verschillende soorten en maakte er, op de naaimachine van mijn moeder, één tas van." Die signatuur is nog steeds te zien in haar buidels. Voor alle tassen combineert ze verschillende soorten leer en texturen. Door het mix and match-materiaalgebruik is elke Monsaktas uniek. "We maken alle tassen van restmateriaal; leer dat anders zou worden vernietigd. Ik koop één keer in de zes weken materiaal in en laad dan een hele auto vol met leer." Prijzen variëren van 99 tot 259 euro.
See Buy Fly-tas Zussen Cher (41) en Jennifer (33) Pietersz staan samen aan het hoofd van het merk pieterSZoon. "Mijn zusje Jennifer wilde altijd al iets met haar handen doen, besloot een opleiding leerlooien te volgen en ging aan de slag", zegt Cher Pietersz. Al snel kon Jennifer de opdrachten niet meer alleen aan en nam zus Cher in de arm. Hun tassen zijn basic en neutraal. "We gebruiken alleen grote lappen leer, geen losse stukken. We willen dat het leer tot z’n recht komt", aldus Cher Pietersz. Een bestseller is de ‘Plastic Bag’, een leren tas in de vorm van een plastic tasje die werd ontworpen voor vader Pietersz. "Onze vader kon nooit een geschikte tas vinden en gebruikte van die gele See Buy Flytassen omdat die zo stevig zijn.De Plastic Bag is nu al meer dan zeven jaar oud en hij loopt er nog steeds mee." Prijzen variëren van 100 tot 300 euro.
Luxe nepleer Iris Maree (43) had voor ze haar IM-tassenlabel begon al een zee aan ervaring. "Ik begon met het maken van tassen voor tijdschriften als Vogue en Elle en werkte met merken als Isabel Marant en Sonia Rykiel. De ultieme leerschool. Omdat ik zo veel ervaring had met tassen en leer, besloot ik diervriendelijk aan de slag te gaan. Ik wilde iets wat anders was en laten zien dat je met leervervangende materialen toch een luxeproduct kunt maken." Ze gebruikt een vorm van PU (imitatieleer) die niet slijt en nauwelijks van echt leer te onderscheiden is. Haar specialisatie: kleine tassen in vrolijke tinten. "Dat is voor Nederland best bijzonder; hier houden we toch meer van basic en neutraal. Veel van mijn klanten zijn toeristen. Ik zie nu hoe leuk en belangrijk ze zijn voor de stad." Prijzen variëren van 135 tot 300 euro.
Rugzak uit PeruElza Wandler (29) en Joost Doeswijk (42) werkten beiden in de denimindustrie voordat ze het label Atelier de l’Armée begonnen. "We waren allebei al een tijd op zoek naar de juiste tas. Tijdens een vakantie in Peru zaten we in een bus en hadden we veel tijd om te brainstormen. Tijdens die reis is het idee voor Atelier de l’Armée geboren", zegt Wandler. Hun ontwerpen zijn minimalistisch en gestroomlijnd, sommige gericht op mannen, andere modellen zijn uniseks. De rugzak is een van hun specialiteiten. "We vinden dat stijl en functie samen moeten gaan; het zijn uitgesproken producten met een progressief ontwerp", aldus Wandler. Hun droomklant? "Iemand als Drake zou mooi zijn. Dan zijn de tassen direct uitverkocht!" Prijzen variëren van 300 tot 1000 euro.
Chileense lamp Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie vertrok Sanna Bleiji (36) naar Zuid-Amerika. "In Chili raakte ik geïnspireerd door een Chileense kunstenaar die lampen maakte van natuurlijke materialen als zand en stenen. Toen ik terugkwam, ben ik me gaan verdiepen in ambachtelijk ontwerpen." Ze reisde af naar Andalusië om daar een kleine collectie laarzen te maken en al snel kwamen daar tassen bij. De ontwerpen van Bleiji zijn simpel en de materialen zorgen voor een bohemienuitstraling zoals de kleurige, handgeweven stoffen die ze combineert met donker leer. "Ik houd van een mix van onverwachte materialen. Ik gebruik wat er op mijn pad komt." Prijzen vanaf 80 euro.
Gouden schroevendraaier Félice van der Sandt (30) en Yvoline van Kuijk (31) liepen allebei tegen hetzelfde probleem aan: waar vind je een mooie designertas waar je laptop en werkspullen inpassen? Het antwoord vonden ze in hun tassenlabel Rose + Nine. Het paradepaardje is de ‘Clever as she goes’ clutch: overdag een luxe laptopsleeve en ’s nachts een avondtasje. Met behulp van een goudkleurige schroevendraaier tover je de hoes om in een clutch door de hengsels te verwisselen. Tassen voor de powervrouw dus – Neelie Kroes heeft er al één in haar inloopkast. Van der Sandt: "Het is slow fashion. We maken onze tassen grotendeels op bestelling en nemen je mee in het hele maakproces. Na het bestellen, ontvang je updates over je tas en video’s van hoe zij gemaakt is." Prijzen variëren van 450 tot 830 euro.
Allround ambachtelijk Rutger Frederik George Vlaming (36) besloot een jaar geleden zijn conceptbureau te verlaten en het merk Frederik George op te richten. "Ik was alleen maar bezig met ideeën voor anderen en wilde graag zelf iets creëren." Stoere, simpele ontwerpen zijn zijn handelsmerk. "Het oude ambacht verdwijnt, terwijl ik dat juist zo mooi vind. Ik werk graag met oude stoffen zoals denim en leer, maar mijn ontwerpen zijn wel echt voor het straatbeeld van nu. Het moeten allroundtassen zijn, ik gebruik de tote bag (draagtas) als laptoptas maar iemand anders doet er bijvoorbeeld boodschappen mee." Wie Vlaming graag met een van zijn tassen zou zien? "Het zou mooi zijn als Pharrell Williams ermee zou lopen, die mag er zo eentje hebben! Misschien moet ik er één opsturen naar G-Star!" Prijzen variëren van 179 tot 385 euro.