Nieuws Actueel

Aan wankele cryptobeurs FTX gelinkt handelshuis gesloten

De oprichter van de op omvallen staande cryptobeurs FTX sluit het door hem opgezette handelshuis voor cryptomunten, Alameda Research. Met dit handelsbedrijf verwierf Sam Bankman-Fried miljarden dollars aan vermogen, maar nu FTX failliet dreigt te gaan probeert hij zo veel mogelijk financiële middelen op te halen om een redding mogelijk te maken.

ANP 10 november 2022

ANP101122215 1

FTX kwam onlangs in de problemen en sloot een deal over een overname door concurrent Binance, maar die overname klapte nadat het boekenonderzoek veel vragen opriep. Volgens persbureau Bloomberg heeft Bankman-Fried investeerders laten weten dat FTX 8 miljard dollar tekort komt. Zonder nieuwe financiers zou de beurs omvallen.

Op zijn website laat FTX klanten weten dat ze voorlopig geen tegoeden kunnen opnemen en geen nieuwe klanten toelaten. Daarvoor haalden cryptobeleggers 6 miljard dollar aan cryptomunten weg bij FTX in drie dagen tijd.

Onderzoek justitie VS

Binance liep ook weg van de overname van FTX omdat justitie in de Verenigde Staten onderzoek doet naar de beurs. Dat onderzoek richt zich naar verluidt op de manier waarop de beurs van Bankman-Fried is omgesprongen met de tegoeden van klanten. Zakenkrant The Wall Street Journal schrijft op basis van een ingewijde dat Alameda voor riskante beleggingen tegoeden gebruikte van klanten op FTX, wat de problemen bij die beurs in gang zou hebben gezet.

De onrust rond FTX heeft de waarde van veel cryptomunten zwaar onder druk gezet. Bitcoin verloor sinds maandag ruim 16 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. Ook andere munten als ethereum, XRP en dogecoin verloren flink, maar lijken donderdagavond iets te herstellen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws