Nieuws Actueel

Aandacht voor Amerikaanse arbeidsmarkt op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo komt loonstrookverwerker ADP later op de dag met zijn rapport over de banengroei in de private sector in de Verenigde Staten. Dat rapport loopt vooruit op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven. Ook worden de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS bekendgemaakt.

ANP 5 januari 2023

ANP050123050 1

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterkere arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank namelijk meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen. Woensdag bleek uit de notulen van de rentevergadering van december dat de beleidsmakers van de Fed vastberaden zijn om de inflatie terug te dringen door het rentetarief verder te verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht lager te gaan openen na de sterke rally in de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine minnen beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag verder omhoog na een meevallend cijfer over de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 1 procent in de plus dankzij de aanhoudende rally bij de Chinese techbedrijven.

Ryanair

In Dublin staat Ryanair in de belangstelling. De grootste budgetvlieger van Europa verhoogde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar dankzij een verrassend sterk derde kwartaal. De Ierse luchtvaartmaatschappij rekent nu op een winst in zijn gebroken boekjaar van 1,325 miljard tot 1,425 miljard euro. Eerder werd uitgegaan van 1 miljard tot 1,2 miljard euro.

De Europese beurzen sloten woensdag hoger. De AEX steeg 1,4 procent tot 717,51 punten en de MidKap klom 0,4 procent tot 959,94 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,3 procent. Ook Wall Street won terrein. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 33.269,77 punten. De brede S&P 500 won 0,8 procent en techbeurs Nasdaq klom 0,7 procent.

De euro was 1,0606 dollar waard, tegen 1,0603 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden wat op na de forse daling in de afgelopen dagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 73,79 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 78,78 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws