Nieuws Actueel

Aandacht voor Amerikaanse verkiezingen en inflatie op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Bij de verkiezingen staat de nipte meerderheid van de Democraten van de Amerikaanse president Joe Biden in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat op het spel. Ook wordt uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat donderdag op het programma staat.

ANP 8 november 2022

ANP081122053 1

In Nederland meldde het CBS dat de inflatie volgens de eigen rekenmethode van het statistiekbureau in oktober licht is gedaald tot 14,3 procent, van 14,5 procent in september. De lichte afname is het gevolg van de wat lagere energieprijzen afgelopen maand. De prijzen van voeding en kleding namen daarentegen wel toe. Eerder werd al gemeld dat de inflatie volgens de Europese rekenmethode in oktober wat was afgenomen tot 16,8 procent, van een recordniveau van 17,1 procent in september.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt vrijwel vlak te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. Buiten het Damrak kwamen grote bedrijven als Deutsche Post, Henkel, Bayer en Munich Re met resultaten. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 1,3 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong daalde tussentijds 0,3 procent.

Air France-KLM

Chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier Besi zullen mogelijk profiteren van koopadviezen van analisten van Morgan Stanley. Branchegenoot ASMI kreeg daarentegen een verkoopadvies van de Amerikaanse zakenbank.

Air France-KLM liet weten 1 miljard van de 3,5 miljard euro aan Franse staatssteun die de luchtvaartmaatschappij ontving tijdens de coronapandemie, vervroegd af te lossen. Dat is volgens het concern mogelijk door de "solide verbetering" van de operationele prestaties dit jaar.

Kendrion

Kendrion kwam met cijfers. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet en winst stijgen in het afgelopen kwartaal. Technologiegroep TKH kondigde aan zijn belang in Cable Connectivity Group te verkopen. De verkoop levert het bedrijf naar verwachting een eenmalige winst van 35 miljoen euro op.

Ook Onward kwam met een handelsupdate. Het medisch technologiebedrijf verwacht dit jaar nog belangrijke onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken en heeft nog genoeg geld in kas om de activiteiten tot eind 2024 te financieren.

De euro was 0,9996 dollar waard, tegen 0,9994 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 91,63 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 97,82 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws