Nieuws Actueel

Aanhoudingen in witwaszaak, ook Jumbo-baas mogelijk verdacht: 'Onderzoek richt zich niet op bedrijf'

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag negen aanhoudingen verricht in een omvangrijk witwasonderzoek. Jumbo meldt dat het onderzoek niet is gericht op het bedrijf, maar dat 'in het kader van het onderzoek wel vragen worden gesteld aan Frits van Eerd'.

ANP 13 september 2022

Laatste update: 14 september 2022 01:00

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Daarnaast zou het gaan om btw-fraude. Naast de hoofdverdachte zitten nog acht personen vast. Van de topman van winkelketen Jumbo is bekend dat hij zich als fanatiek motorsporter ook bezighoudt met sponsoring van onder meer de race-rally Dakar. Eerder waren er al andere invallen bij Dakar-betrokkenen. Het is onbekend of deze inval daarmee vandoen heeft.

Lees ook: Frits van Eerd: de man die van Jumbo een serieuze uitdager van Albert Heijn maakte

Impact Jumbo

In De Ondernemer Live reageerde Bram Verbrugge, chef economie van het AD, dinsdagmorgen op de inval en speculaties (hierboven terug te luisteren). ,,Het lijkt wel duidelijk te zijn dat het gaat om Jumbo en dat het gaat om Van Eerd. maar hoe het er precies uitziet, daar is het echt nog te vroeg voor. Ook de impact hiervan voor de winkelketen zal afhangen van wat er naar buiten gaat komen."

Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Volgens het OM vinden er in diverse woningen en bedrijfslocaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, doorzoekingen plaats. Een van die locaties zou dus het huis van Van Eerd zijn, al wordt dit niet door het OM bevestigd.

Jumbo-topman Frits van Eerd.

Lees ook: Jumbo-topman Van Eerd wil wereldwijd La Place-restaurants openen

Verdenking van btw-fraude in autohandel

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen. Daarnaast steekt Jumbo naar eigen zeggen ook geld in andere veelbelovende sporttalenten die het "in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij". Zo is Jumbo onder andere sponsor van motorcrosser Jeffrey Herlings, tweevoudig wereldkampioen in de MXGP.

Bij de woning van Van Eerd, dinsdagmorgen. Foto: ANP.

Lees ook: Jumbo: FIOD-onderzoek niet gericht op supermarktbedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws