Nieuws Actueel

Aantal faillissementen is volgens CBS weer gedaald

Het aantal faillissementen is in maart weer afgenomen, na een toename in februari. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen bleef volgens het statistiekbureau ook laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

ANP 12 april 2023

ANP120423046 1

In maart werden volgens het CBS 69 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 25 procent. Daarmee lijkt de periode met weinig bankroeten die begon tijdens de coronapandemie nog steeds niet echt ten einde.

Na augustus vorig jaar is het aantal faillissementen wel vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau na mei 2020. Maar in de daarop volgende maanden ging het aantal faillissementen weer op en neer, zonder dat het CBS er een duidelijke lijn in kan ontdekken.

Coronasteun

De gemelde CBS-cijfers zijn wel gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

Dat het aantal faillissementen tijdens corona vrij beperkt was had onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

Mogelijk dat het aantal bankroeten later dit jaar wel hard gaat oplopen. Kredietverzekeraar Atradius voorspelde onlangs in een rapport dat Nederland dit jaar te maken krijgt met fiks meer faillissementen dan vorig jaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws