De foodtrucks staan vooral op festivals, waarbij het al lang niet meer gaat om de 'ordinaire hamburgertent of patatkraam'. Bovendien dragen de mobiele keukens bij aan de sfeer op evenementen, zegt Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com.
Lees ook: Michelle (17) spaarde jarenlang voor haar droom: een eigen wafelkraam
,,Foodtrucks dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept."
Bijna de helft van de foodtrucks (iets minder dan 45 procent) is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. De twee provincies hebben er samen 1113. In Drenthe zijn met 51 registraties de minste foodtrucks te vinden.
Lees ook: Oprichter Apenkooi Events: ‘Crisis meest interessante periode in mijn zakelijk leven’
Van Gent schat dat ongeveer 65 procent van de foodtruckondernemers dit inmiddels fulltime doet, terwijl het eerder vooral om parttimers ging.