Nieuws Actueel

ABN AMRO voert winst flink op ondanks onrust in bankensector

ABN AMRO heeft zijn winst in het eerste kwartaal van dit jaar flink opgevoerd, ondanks de recente onrust in de bankensector. Het financiële concern wist onder meer te profiteren van de gestegen rente. Daardoor lukte het om hogere marges te pakken op spaargeld dat bij de bank werd gestald.

ANP 10 mei 2023

ANP100523054 1

Onder de streep bleef 523 miljoen euro nettowinst over. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Destijds liepen de rente-inkomsten nog terug vanwege de toen zeer lage rente.

Topman Robert Swaak wijst er in een toelichting op dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal "wederom veerkrachtig" bleek. Dat is belangrijk voor een bank als ABN AMRO die het erg moet hebben van de Nederlandse markt. "De recente onrust op de financiële markten werd aangewakkerd door specifieke problemen bij een aantal banken", geeft Swaak ook aan. Volgens hem hebben banken in de eurozone flinke buffers opgebouwd, waardoor banken hier wel tegen een stootje zouden kunnen.

Op de financiële markten ontstonden eerder grote zorgen toen enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse in de problemen kwamen en gered moesten worden. De banken raakten in moeilijkheden door een combinatie van de sterk opgelopen rente en klanten die opeens massaal hun geld weghaalden. De Nederlandsche Bank (DNB) was er vervolgens snel bij door te benadrukken dat banken in Nederland wel weerbaar zijn en voldoende geld achter de hand hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws