Nieuws Actueel

AEX in het groen door stevige winsten Besi, ASMI en ASML

De AEX-index op het Damrak wist donderdag te herstellen na het verlies een dag eerder. Stevige koerswinsten van Besi, ASMI en ASML hielden de hoofdindex in het groen. De Nederlandse chipbedrijven profiteerden van sterke resultaten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia. DSM-Firmenich moest het daarentegen ontgelden nadat het fusiebedrijf aandelen tegen korting had verkocht om geld op te halen.

ANP 25 mei 2023

ANP250523111 1

Op de andere Europese beurzen werden kleine verliezen geleden. Beleggers bleven voorzichtig door de impasse in de Amerikaanse politiek over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zal verliezen als de Amerikaanse politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 758,56 punten. Woensdag verloor de hoofdindex nog 1,6 procent. De MidKap won 0,1 procent tot 922,59 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Duitse economie

De DAX in Frankfurt daalde een fractie. De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen. Eerder werd nog een nulgroei gemeld. De belangrijkste handelspartner van Nederland laat nu twee kwartalen op rij een krimp zien en is daarmee officieel in een recessie beland.

ASMI en Besi wonnen tot 8,5 procent en waren daarmee veruit de sterkste stijgers in de AEX. Chipmachinemaker ASML volgde met een plus van dik 5 procent. DSM-Firmenich zakte 4 procent. Het speciaalchemieconcern heeft met de verkoop van 6,7 miljoen bestaande aandelen 733 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal worden gebruikt om de laatste aandelen DSM in handen te krijgen die nog niet zijn aangemeld onder het fusiebod.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen klom dik 2 procent dankzij een koopadvies door Redburn. Lucas Bols zakte 7 procent na tegenvallende jaarcijfers van de drankenproducent. De kwartaalcijfers van de fabrikant van statiegeldmachines Envipco (plus 3 procent) vielen wel in de smaak. Afvalverwerker Renewi, die ook met resultaten kwam, verloor 3 procent.

Onward Medical werd 18 procent meer waard, na een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature waarin werd gemeld dat een hersenimplantaat helpt om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

De euro was 1,0719 dollar waard, tegen 1,0759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 73,43 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 77,52 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws