Nieuws Actueel

AEX-index sluit eerste handelsdag 2023 zonder verliezers af

De Amsterdamse AEX-index kende maandag op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar 2023 geen verliezers. De hoofdindex op het Damrak veerde, na een teleurstellend 2022 en een eveneens negatief einde daarvan, 1,8 procent op. Zorgtechnologiebedrijf Philips (plus 3,5 procent) behoorde tot de grootste winnaars. Vorig jaar zag het concern meer dan de helft van zijn beurswaarde verdampen door de problemen met zijn beademingsapparatuur.

ANP 2 januari 2023

ANP020123166 1

Op de eveneens positieve beurzen elders in Europa deden autofabrikanten goede zaken. Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen en Porsche stegen tot 3,9 procent in Frankfurt. Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Fiat, Jeep en Chrysler, klom 2,9 procent in Milaan en Renault won 6,8 procent in Parijs. Er is waarschijnlijk toch een mogelijkheid voor Amerikanen om een subsidie te krijgen voor elektrische auto's die niet in de Verenigde Staten gemaakt zijn.

De AEX sloot boven de grens van 700 punten, op 701,16 punten. De MidKap ging 1,7 procent omhoog tot 945,03 punten, onder aanvoering van PostNL (plus 4,4 procent). De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,9 procent. In Londen kregen de beurshandelaren vrijaf omdat nieuwjaarsdag in het weekend viel. Ook in New York blijven de beurzen maandag gesloten, net als in grote delen van Azië. Alleen de beurs in Seoul was daar open en die sloot met een verlies van 0,5 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield, ArcelorMittal en Shell

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een plus van ruim 4 procent, zonder duidelijke aanleiding. Staalfabrikant ArcelorMittal stond eveneens in de kopgroep met een plus van ruim 3 procent.

Shell werd 2,7 procent meer waard. Het olie- en gasconcern wordt sinds dit jaar geleid door Wael Sawan. De Libanees-Canadese Sawan volgt Ben van Beurden op die na negen jaar afzwaait. Sawan werkt al zijn hele werkzame leven bij Shell en gaf tot voor kort leiding aan de activiteiten van het concern op het gebied van gas en duurzame energie.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0656 dollar waard, tegen 1,0703 aan het einde van de Amerikaanse handelsdag vrijdag. De oliebeurzen zijn dicht. Een vat Amerikaanse olie is 80,26 dollar waard, een vat Brentolie 85,91 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws