Nieuws Actueel

Afsluitdijk-miljoenen liggen klaar voor bedrijven

Voor een budget van 13 miljoen euro mag de bekende kunstenaar Daan Roosegaarde de Afsluitdijk verfraaien. Zijn 'icoonproject' bestaat uit licht en interactie. Het geld gaat echter ook naar uitvoerende bedrijven, meldt het AD.

Noor Vloeimans en Saskia van Westhreenen 2 mei 2016

Daan roosgaarde glow in the dark

Lees ook: Daan Roosegaarde: 'Het lef is ver te zoeken''Zonder Daan waren we nooit zo ver gekomen'

De grootste hap voor de aankleding van de Afsluitdijk, 10 miljoen euro, brengt het Rijk in. Het overige geld komt van de provincies Friesland en Noord-Holland (beide 1 miljoen euro) en het Waddenfonds (2 miljoen euro). Gedeputeerde Sander de Rouwe zegt dat de Afsluitdijk 'de sjiekste oprijlaan ter wereld' gaat worden.

Dat Roosegaarde voor het Afsluitdijkproject is gevraagd, was al bekend, het bijbehorende bedrag tot gisteren niet. Bij PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi valt de mond open. "Djeuzus!'' Minister Melanie Schultz van Haegen heeft Kamerleden nog niet van de kunst-investering op de hoogte gesteld.

Niet extreemDe minister moet het maar eens uitleggen, vindt Jacobi. Ze is best voor kunst en dat mag ook heus wat kosten. "Maar het moet ook niet extreem zijn, zodat mensen er een afkeer van krijgen. Wij bezuinigen immers op alles tegenwoordig."

"Het lijkt erop alsof hiermee de percentageregeling beeldende kunst terugkomt", zegt Joop Mulder, die als landschapskunstenaar betrokken is bij Culturele Hoofdstad 2018. Hij doelt op de oude regeling dat 1 procent van het geld dat aan infrastructuur wordt besteed, naar beeldende kunst moet gaan.

Rode loperMulder is blij. "Het is veel geld, dat klopt. Het is mooi te zien dat het ministerie kunst belangrijk vindt. De Afsluitdijk wordt op deze manier de rode loper van Friesland." Hij is ermee ingenomen dat Roosegaarde is aangesteld om de klus te klaren.

Schultz wil nog niks kwijt over het project. Dat er ambities zijn is bekend, zegt ze. Maar er moet formeel nog een aanbesteding worden gedaan. Minister Schultz vindt de Afsluitdijk een internationaal visitekaartje, en wil dat ook waarborgen voor de toekomst.

TussenstandHet kunstproject wordt getrokken door Rijkswaterstaat. Joris Schouten heeft het over 'een tussenstand'. "We zijn bezig budgetten te regelen." Ook het ministerie van Cultuur is erbij betrokken. Schouten benadrukt dat het geld 'niet allemaal opgaat aan meneer Roosegaarde'. Ook uitvoerende bedrijven moeten ervan worden betaald.

De 13 miljoen euro hield de gemoederen binnen en buiten Friesland gisteren volop bezig. Politiek verslaggever Frits Wester vroeg zich op Twitter af waarom er zoveel geld aan kunst moet worden besteed.