Nieuws Actueel

Afsluitdop bezorgt Mars ramp

Een Duitser die op een stukje plastic bijt, zet de grootste recall ooit van Mars in gang.

Kirsten Rietbergen en Henk Snijders | Foto: Marc Bolsius 24 februari 2016

Mars lopende band fabriek

Daar waar dagelijks 27 miljoen chocolaatjes over de band gaan, kan een klein foutje hele grote gevolgen hebben. Bij het verwisselen van een chocoladeleiding in de fabriek van Mars in Veghel heeft een afsluitdopje niet goed vastgezeten. Het ding is in ‘het proces’ terecht gekomen. Met het gevolg dat op 8 februari een paar honderd kilometer verderop een Duitser bij een hap in een Mars zijn tanden bezeert aan een minuscuul stukje plastic. De klant belt verontwaardigd de klantenservice, die vervolgens de chocoladefabriek in Veghel inlicht. Mars luidt de noodklok; er zal zich maar iemand verslikken of bezeren.

4 miljoen repenVanuit Veghel, de grootste chocoladefabriek ter wereld, roepen ze miljoenen chocoladerepen terug die geleverd zijn aan supermarkten, tankstations en groothandels in 55 landen. En Mars doet via de media een oproep aan mensen thuis om candybars terug te sturen die na de betreurde val van het dopje zijn gemaakt. Ze zijn herkenbaar aan de houdbaarheidsdatum tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017. Alleen al in Nederland gaat het volgens een eerste schatting om 4 miljoen repen van Mars, Snickers, Milky Way, Mini’s, Celebrations en Mini Mixen. In meerdere formaten en verpakkingen, want Mars maakt voor verschillende landen snoepjes in afwijkende maten, verpakkingen en samenstellingen. Doordat het ‘foutje’ al vroeg in het productieproces ontstond, kan het plastic op meerdere productielijnen terecht zijn gekomen.

Omvallen Over de schade van de terugroepactie doet Mars geen mededelingen. Met een omzet van 33 miljard euro wereldwijd, zal het concern er niet van omvallen. "De gezondheid van onze klanten is belangrijker”, zegt woordvoerster Emily Bom. "Het gaat om PE-plastic dat vaker in de voedselindustrie gebruikt wordt en waar je niet direct ziek van wordt. Maar we willen voorkomen dat iemand zich verwondt of verstikt. De recall is een vrijwillig besluit, niet opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.” Mars doet onderzoek naar de fout en hoe dit in de toekomst te voorkomen. Wat er met de teruggebrachte productie gebeurt, is niet bekend. "Voorlopig slaan we het op.” Misproducties worden soms in diervoeding verwerkt. Het Veghelse bedrijf heeft nooit eerder zo’n grote recall gekend. Daar bleek de organisatie dan ook niet echt op berekend. Het persbericht dat gisteren verspreid zou worden was urenlang niet te lezen omdat de website van het bedrijf overbelast was.