‘Hoera, de Vijfhoek is gered. Helaas, de winkelstad Oldenzaal is verdronken’: de ondernemers aan de Deurningerstraat en Steenstraat zijn bikkelhard in hun oordeel over het revitaliseringsplan voor winkelcentrum In den Vijfhoek.
In een gezamenlijke brief aan de raadsfracties trekken zij stevig aan de bel. Wat hen nog het meest steekt? Dat eigenaar Unibail Rodamco jarenlang niet omkeek naar de Vijfhoek en het winkelcentrum nu grotendeels met gemeenschapsgeld wordt opgeknapt. „De binnenstad van Oldenzaal betaalt een hoge prijs en het rendement is voor Unibail.”
InbrengGrote moeite hebben de teleurgestelde ondernemers ook met het ontbreken van een goede toekomstvisie op de Steenstraat, Deurningerstraat en (een deel van) de Grootestraat. „Ondernemers en vastgoedeigenaren worden nu opgeroepen mee te denken over een oplossing. Waarom is hier de afgelopen twee jaar niet parallel mee gestart?”
De winkeliers en vastgoedeigenaren hebben hun hoop gevestigd op de raad. Die moet instemmen met het sluiten van de ingang aan de zijde van de Deurningerstraat. „Kiezen zij voor commercie, en laten ze daarmee de winkelstraten doodbloeden, of gaan ze met ons de uitdaging aan om in deze straten te bouwen aan nieuw elan?”
‘Dynamiek tussen ondernemers en gemeente moet terugkomen’ Hij is er niet van overtuigd dat inkrimping dé oplossing is om de leegstand in de binnenstad van Oldenzaal terug te dringen. René Jansink wijst erop dat de Vijfhoek acht jaar lang is verwaarloosd door eigenaar Unibail Rodamco. „Dat heeft zijn weerslag op andere winkelstraten. Ondernemers blijven stilzitten; ze wachten op wat de gemeente en Unibail gaat doen. Ondernemers maar ook vastgoedeigenaren willen zekerheid. Maar nog altijd is er geen visie op de binnenstad. De dynamiek tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente moet terugkomen. En dat moet binnen zes maanden gebeuren.”
Klanten zelfde visie De ondernemers staan niet alleen in hun kritiek op de afsluiting van de ingang Deurningerstraat. „Veel klanten geven aan dat ze het belachelijk vinden wat er nu gebeurt. Je maakt een nieuwe lus, een nieuw achtje, die over het horecaplein loopt. Het koopgedrag van de consument is veranderd en de mensen hebben ook minder te besteden. Ontmoeten is belangrijk. Het hoeft niet allemaal retail te blijven in de winkelstraten”, stelt Jansink.
Foto: Oldenzaal (Carlo ter Ellen)