Nieuws Agro

Extra klandizie voor boerderijwinkels uit solidariteit met de boer

Boerderijwinkels merken dat het de laatste tijd steeds drukker wordt. Klanten komen extra, om de boeren te steunen in hun protest tegen de stikstofplannen. ,,Wat er in Den Haag allemaal wordt bedacht; iedereen die bij ons winkelt vindt het onzin.”

Marlene Nass 15 juli 2022

Boerderijwinkel kaas

De familie Verschure van de Buffelgaard in Wijk en Aalburg tussen hun buffelproducten in de winkel bij de boerderij. Links dochter Michelle, midden moeder Monique en rechts vader Richard Verschure. Foto's: Cor de Cock

De regio kent veel boerenbedrijven, en een aanzienlijk deel daarvan verkoopt hun producten in een winkel op het erf. De protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid zijn bij de verschillende boerderijwinkels duidelijk zichtbaar. Zo wappert op veel plaatsen de intussen bekende omgekeerde Nederlandse vlag (symbool voor een ‘noodsituatie’) , en staan er borden met teksten over het stikstofbeleid.

,,Ja, we krijgen regelmatig opmerkingen over die omgekeerde vlag. En altijd positief. Mensen vinden het mooi dat we op deze manier mee actievoeren, en zijn het er mee eens”, vertelt een verkoopster bij ijsboerderij Den Boer in Giessenburg aan BN DeStem.

''Ja het is druk, maar of dat alleen is uit solidariteit met de boeren? Dat weet ik niet. Het is natuurlijk ook vakantie nu, en mooi weer''

Verkoopster ijsboerderij Den Boer

Ruim 140 melkkoeien leveren dagelijks de grondstoffen voor vers boerenijs

Een bordje in de ijswinkel nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen in het naastgelegen melkveebedrijf van de familie Den Boer. Ruim 140 melkkoeien hebben ze, en die leveren dagelijks de grondstoffen voor vers boerenijs. De prijswinnende ijsmakerij trekt op woensdagmorgen veel bezoekers. Fietsers, buurtbewoners, maar ook een enkele truckchauffeur die zijn vrachtwagen voor eventjes met knipperende lichten op de rijbaan laat staan.

,,Ja het is druk, maar of dat alleen is uit solidariteit met de boeren? Dat weet ik niet. Het is natuurlijk ook vakantie nu, en mooi weer”, aldus de verkoopster.

Bio-boerenwinkel Symbiose: zes boeren bieden samen hun producten aan

In Noordeloos zetelt aan de Nieuwendijk sinds een paar jaar de bio-boerenwinkel Symbiose. Zes buren/boeren die samen hun producten aanbieden in een winkel met zelfbediening. Ruim 600 pasjes zijn er al in omloop voor klanten die zichzelf via een speciaal systeem binnen kunnen laten. Op zaterdagmorgen is de winkel bemenst voor vragen en extra informatie.

Nelie Slob toont de vele producten van bio-boerenwinkel Symbiose in Noordeloos. De laatste weken trekt Symbiose beduidend meer klanten.

In coronatijd was er heuse run op de boerenbiowinkel

Nelie Slob, woordvoerster van Symbiose, heeft het de laatste weken flink drukker zien worden. Symbiose verkoopt onder andere kaas, eieren, groenten van het seizoen, ossenvlees, wild en bijenproducten. Ook is er wijn van een Noordelose wijngaard. ,,We hebben aardig wat nieuwe klanten, die enthousiast zijn over ons concept en naar de winkel komen om ons te steunen. Ze kiezen bewust voor rechtstreeks kopen bij de boer, voor biologisch en voor duurzaamheid.”

In coronatijd was er heuse run op de boerenbiowinkel. ,,Dat was echt extreem. Daarna is het afgevlakt, en nu zien we weer een opleving. Klanten komen uit de wijde omtrek.”

'Klanten willen geen drukte om zich heen, niet de stress van de supermarkt'

Ook de Buffelgaard van de familie Verschure in Wijk en Aalburg kent een stijging van het het aantal bezoekers aan de winkel van de boerderij. Richard en Monique Verschure verkopen hier buffelvlees, ijs, zuivel en bonbons. Dochter Michelle, die het bedrijf later hoopt over te nemen, is net terug van stage in Canada waar ze meewerkte op een buffelboerderij.

Steeds meer mensen weten de weg naar de Klaverplak in Wijk en Aalburg te vinden. ,,Direct vanaf het begin is er een stijgende lijn. Klanten willen geen drukte om zich heen, niet de stress van de supermarkt.”

''We zullen niet onder krimp uitkomen, daar ben ik van overtuigd. Laat ons in discussie met de provincie blijven om alles in het juiste vat te gieten''

Richard Verschure, boer

Hele stikstofdiscussie en de protesten er om heen een lastig verhaal

Voordat ze buffels hielden, liepen er koeien in de weilanden en de stal. ,,Maar die hebben ze ons afgepakt. We hadden geen fosfaatrechten meer, dus we moesten wel overstappen op iets anders”, vertelt Richard Verschure.

De hele stikstofdiscussie en de protesten er om heen vindt hij een lastig verhaal. ,,Het is een enorme uitdaging voor heel Nederland om de doelstellingen rondom stikstof te halen. Dat de hele verantwoordelijkheid nu bij de boeren wordt neergelegd, is niet terecht. Maar we zullen niet onder krimp uitkomen, daar ben ik van overtuigd. Laat ons in discussie met de provincie blijven om alles in het juiste vat te gieten.”

Richard staat met zijn trekker niet vooraan bij wilde protestacties. ,,Die ene dag samen met alle boeren in Stroe, dat was een mooie demonstratie. Dan laat je saamhorigheid zien, en duidelijkheid. Maar daarna is het goed als iedereen weer aan de slag gaat. Te veel demonstreren kan als boerensector ook tegen je gaan werken.”

De familie Dekker heeft in Alblasserdam een Farmshop met producten van de boerderij. Het is er druk, vooral vanwege het goede aanbod volgens de familie.

Vader en zoon houden zich bezig met het vee, dochters runnen Farmshop

Teus Dekker is eigenaar van ruim 200 Limousinkoeien en de Cowporation Farmshop. Het bedrijf ligt aan het einde van een lange oprijlaan, aan de Kortland in Alblasserdam. Drie jaar geleden heeft de familie Dekker zich hier gevestigd. Vader en zoon houden zich vooral bezig met het vee, de twee dochters runnen de Farmshop. Daar is vlees te koop, maar ook ijs, drank, verzorgingsproducten, lekkers en lifestyleproducten. Vanuit de winkel kijk je via grote ramen in de stal, waar nu in de zomer niet veel koeien staan. De meeste dieren lopen in de Zeeuwse natuurgebieden van Cowporation.

Er is volop klandizie bij de Farmshop, maar dat heeft evenzeer te maken met het productaanbod als met de sympathie voor de boer, denkt Dekker. ,,Eigenlijk varen we op de barbecue-hype die Nederland de laatste tijd kent. Wij bieden kenners hoogwaardige vleessnitten voor de barbecue en daar weten ze ons voor te vinden.”

Solidariteit kweken door goede rede en onderbouwing

Als het gaat om de situatie van de boeren in Nederland, kan hij urenlang uitweiden, zegt agrarisch ondernemer Teus Dekker. ,,Het is belangrijk dat we solidariteit kweken bij het brede publiek. Niet door allerlei opstand en rebellie, maar door goede rede en onderbouwing de publieke opinie verschuiven.” Volgens Dekker is die verschuiving ten gunste van de boeren al gaande. ,,De klanten die bij ons komen zijn het unaniem eens dat het schandalig is wat boeren wordt aangedaan. Wat ze in Den Haag bedenken is grote onzin, dat vindt iedereen.”

Lees ook: Na boerenprotesten: Lekkerder bij de Boer-app knalt naar eerste plek bij Apple

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws