Ten opzichte van 2018 steeg de export met 4,6 procent, schrijft het AD. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Hogere prijzen spelen een belangrijke rol bij de waardegroei van de uitvoer. Ongeveer twee derde van de exportgroei komt door prijsstijgingen en een derde deel door volumegroei. Sierteelt (zoals bloembollen, planten en boomkwekerijproducten) had in 2019 met 9,5 miljard de hoogste exportwaarde binnen de landbouwsector. Gevolgd door vlees (8,8 miljard), zuivel en eieren (8,6 miljard), groenten (7,3 miljard), fruit (6,2 miljard) en dranken (zoals bier) met 5,8 miljard euro.
Lees ook: Kan Nederland op één na grootste landbouwexporteur blijven?
Varkensvlees
De exportwaarde van vlees steeg vorig jaar met 8 procent. Vooral de export van varkensvlees naar China nam sterk toe. Van 117 miljoen euro in 2018 tot 377 miljoen in 2019. Dit hangt samen met het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in grote delen van Azië. Hierdoor was er vanuit China veel vraag naar buitenlands vlees en stegen de prijzen.
Duitsland is en blijft onze belangrijkste afzetmarkt. Een kwart van de geëxporteerde landbouwgoederen gaat naar onze oosterburen. Nummer twee is België (11 procent), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (9 procent), Frankrijk (8 procent) en Italië (4 procent). De grootste stijger in de top tien is China met 22 procent. Behalve de vraag naar Nederlands varkensvlees steeg daar ook de vraag naar ons babymelkpoeder.
Lees ook: Leentjes Poeder Pret winnaar MKB Export Award
6 procent miljard
Ook de import van landbouwproducten (zoals cacao, sojabonen, granen en fruit) groeide en wordt voor 2019 geraamd op ruim 64 miljard euro. Het landbouwhandelsoverschot komt met 30,5 miljard voor het eerst boven de 30 miljard uit. Nederland is de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld. De VS exporteerde in 2018 voor ongeveer 164 miljard dollar aan landbouwgoederen, dit is ruim 9 procent van de wereldhandel in deze sector. Nederland volgt met een aandeel van 6 procent op enige afstand.
CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma vertelt in de korte video hieronder meer over de export van landbouwgoederen: