Nieuws Agro
Glastuinbouw Nederland vraagt aan tuinders: ‘Zou je bij jezelf willen werken?’
Waar moet je op letten als je als tuinder samenwerkt met een uitzendbureau? Glastuinbouw Nederland start een campagne om de leden bewuster te maken van de regels en verplichtingen rondom hun personeel. ‘Ga zelf een kijkje nemen bij de huisvesting van je uitzendkrachten’.

Foto ter illustratie. Bron: VidiPhoto
De brancheorganisatie wil met een ‘masterplan’ bereiken dat de sector als goede werkgever bekendstaat en dat de rotte appels uit de sector verdwijnen, zo schrijft het AD. Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, legt uit dat de club daarmee wil afrekenen met het imagoprobleem van de sector.
,,Telkens als er dingen fout gaan, er artikelen in de krant verschijnen, zoals het verhaal van twee Griekse arbeiders, blijft het beeld hangen dat ‘het niet klopt in de glastuinbouw’. Wij vinden dat goed werkgeverschap een randvoorwaarde is van ondernemerschap. En we maken geen onderscheid tussen mensen die voor bepaalde of onbepaalde tijd in dienst zijn, zzp-ondernemer zijn of mensen die uit het buitenland hier komen werken. Voor iedereen moet je zorgen dat alles in orde is.”
Scheiding bed en baan
Vorig jaar kwam Emile Roemer, van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, met vijftig aanbevelingen waarmee de overheid en de sector de situatie van arbeidsmigranten in Nederland kan verbeteren. Zo adviseerde hij onder andere voor een scheiding van ‘bed en baan’. De Tweede Kamer stemde daar in februari mee in. Daarnaast pleit hij in het rapport voor een verplicht certificeringssysteem voor uitzendbureaus.
Lees ook: Van Gool (ceo OTTO Work Force) pleit voor verplichte uitzendvergunning
Glastuinbouw Nederland is het grotendeels eens met de aanbevelingen, maar zet vraagtekens bij de uitwerking van enkele voorstellen. Dit masterplan is een plan op zich en vult op sommige punten het advies van Roemer aan, zegt Loef. Zo heeft ze leden ten doel gesteld om alleen nog samen te werken met gecertificeerde uitzendbureaus en is gecertificeerde huisvesting per 1 oktober een vereiste om lid te zijn van Glastuinbouw Nederland. Daarnaast komt er een helpdesk voor tuinders die werken met internationale werknemers en wordt er een opleidingsprogramma ontwikkeld zodat arbeidsmigranten zich kunnen ontwikkelen.
Certificaat
Glastuinbouw Nederland onderscheidt voor de uitvoering van dit plan de glastuinbouwbedrijven, lid en geen lid, in vier categorieën: Bewust bekwaam, onbewust bekwaam, onbewust onbekwaam en bewust onbekwaam. ,,Die laatste categorie bestaat uit bedrijven die weten hoe het werkt, maar die toch geld verdienen over de rug van mensen heen. Om hen aan te pakken, moeten we ondersteuning krijgen van de Inspectie van Sociale Zaken, daarvoor hebben we écht hulp nodig van de overheid”, zegt Loef.
,,Wij willen dat tuinders óók hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Check of de loonstrook klopt"
Tuinders die veel met uitzendkrachten werken, kunnen via een checklist op de website zien waar ze op moeten letten als ze in zee gaan met zo’n bedrijf. Loef noemt het belang van het certificaat, maar wil niet dat tuinders het daarbij laten. ,,Los van dat het belangrijk is dat het bedrijf gecertificeerd is, moet je bij je zelf nagaan: zou je bij jezelf willen werken?”
Checklist
,,Wij willen dat tuinders óók hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Check of de loonstrook klopt met wat jij bij het uitzendbureau hebt aangegeven dat dat moet betalen. Ga eens kijken hoe de huisvesting eruitziet en vraag je af: ‘Wil ik hier wonen?’.”
Ook roept Loef de eigen leden op om elkaar aan te spreken op bedrijfsvoering. ,,Van je collega neem je eerder dingen aan dan van mij als beleidsspecialist”, zegt Loef lachend. Daarom gaan we nauw samenwerken met onze regionale afdelingen en ambassadeurs in het werkveld. We willen dat ondernemers elkaar gaan aanspreken: ‘Hey, jij werkt ook met zoveel uitzendkrachten, heb je al gekeken naar zo’n checklist voor uitzendbureaus?”