Nieuws Actueel

Ahoy gaat strijd aan met Heineken Music Hall

Rotterdam-Zuid krijgt het grootste theater van het land, dat schrijft het AD. Met de megazaal, die 2750 zitplaatsen telt, wil Ahoy de strijd aanbinden met de concurrerende Heineken Music Hall in Amsterdam.

Yvonne Keunen & Maurijn Rozema 26 februari 2016

Vernieuwde Ahoy

Door de uitbreiding van Ahoy met een auditorium met orkestbak, toneeltoren en 2750 stoelen krijgt Rotterdam de grootste theaterzaal van Nederland. Concurrenten zien het vernieuwde Rotterdamse paradepaardje als een mooie aanvulling op hun eigen activiteiten. “Ahoy is onze grote broer in Rotterdam.”

Nog een jaar of 3 en dan is het voorplein van Ahoy geen tochtgat meer. Het plein wordt omsloten door nieuwbouw en krijgt een sfeervoller aanblik. Directeur Peter van der Veer kan er haast niet op wachten, maar eerst moet ingrijpend worden gebouwd en verbouwd. “Deze zomer beginnen we met de renovatie van vijf oude beurshallen, volgend jaar gaat de eerste spade de grond in voor de nieuwe zaal.”

Op het westelijk deel van het voorplein wordt tegen de oude beurshallen aan een nieuw gebouw neergezet. De vier verdiepingen herbergen niet alleen het auditorium, maar ook de nieuwe entree van Ahoy, een restaurant aan het plein plus 35 breakout rooms, ruimten die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

Internationale congresmarkt Met de nieuwbouw van Kraaijvanger Architecten wil Ahoy vooral de internationale congresmarkt bestormen, een nieuwe tak van sport voor het evenementencomplex bij het Zuidplein. “Maar de nieuwbouw is ook heel interessant als theaterzaal,” zegt Van der Veer.

De nieuwe zaal wordt met stoelen bijna twee keer zo groot als het nieuwe Luxor Theater (1500 zitplaatsen) en streeft ook het vernieuwde World Forum (2161 zetels) in Den Haag voorbij. Zonder stoelen passen in de zaal meer bezoekers dan in de Heineken Music Hall (5500).

Bij het World Forum houden ze de ontwikkelingen bij 'hun grote broer in Rotterdam' nauwlettend in de gaten. Manager Michiel Middendorf ziet de ontwikkelingen echter niet als bedreiging. “We verkopen een internationale congresgelegenheid in Den Haag. Deze stad heeft een eigen sterke profilering met de thema's vrede en recht. Rotterdam heeft dat op het gebied van haven en logistiek. We verkopen allebei een andere bestemming.”

Marc van Kaam van het Luxor Theater ziet de uitbreiding van Ahoy als een 'waardevolle aanvulling'. “Artiesten zoeken altijd de optimale bezetting van een zaal. We trekken samen op bij het binnenhalen van artiesten.”

Een geschikte naam voor het auditorium wordt nog gezocht, aan het interieur wordt nog getekend. Wat Van der Veer betreft wordt het géén 'zwarte doos'. “De nieuwe zaal moet een warme theateruitstraling krijgen. En de akoestiek moet zo goed worden dat je er ook opera kunt programmeren.” Door er balkons in te maken krijgen popconcerten voor 7000 bezoekers toch een intiem karakter.

Trekt het 45-jarige Ahoy nu op jaarbasis 1,4 miljoen bezoekers, de komende jaren hoopt Van der Veer dat aantal te verhogen met 'enkele honderdduizenden.' Niet alleen door nieuwe, meerdaagse congressen naar Ahoy te trekken, maar ook door zich te richten op evenementen voor nieuwe doelgroepen.

Darttoernooi Betway Premier League in mei is er zo een, alsook gamefestijnen League of Legends en Firstlook BattleCon, eveneens in mei. Andere nieuwkomer is het WK shorttrack, waarvoor volgend jaar maart een ijsbaan wordt gelegd in de Ahoy Arena, zoals het Sportpaleis tegenwoordig wordt genoemd.

Onderzeebootloods Daarnaast slaat Ahoy onder de naam RDM Events de vleugels uit naar Heijplaat, waar het de exploitatie van evenementen in de RDM Onderzeebootloods en het RDM Congrescentrum op zich neemt. “Het gebied heeft veel potentie. Bovendien is het voor ons een logische stap daar aan de gang te gaan. Ahoy is in 1951 begonnen als een expositie over de haven,” zegt Van der Veer. Nog altijd biedt Ahoy bedrijfs- en havenevenementen.

“Heijplaat is de innovatie-etalage van de stad. Wij zullen ons primair richten op evenementen die dat versterken,” zegt de directeur. “Dat hoeven niet alleen congressen te zijn, het kan ook een foodfestival of een cultureel festijn zijn. We zien de Onderzeebootloods namelijk ook als een kraamkamer voor nieuwe evenementen, die kunnen doorgroeien naar Ahoy.”