Nieuws Actueel

Al kwart eeuw groot bruin café in de polder

Feestje op parkeerterrein van café Land- en Scheldezicht in Bath groeide in 25 jaar uit tot driedaags Brabants-Zeeuws festival. Het AD ging langs.

Wil de Jong | Foto: Chris van Klinken 28 maart 2016

Festival Cafe

Heel wat festivals in de regio zijn van de agenda verdwenen, maar Dijkrock is op 15, 16 en 17 april aan haar 25e editie toe.

Wat stevigersConny de Moor uit Hoogerheide is al 25 jaar secretaris van Dijkrock en weet nog hoe het begon. "Met een groepje jongeren uit Rilland en Hoogerheide zaten we op zondagmiddag regelmatig in café Land- en Scheldezicht in Bath. We vonden dat er een festival moest komen. Dat vond de kroegbaas een goed idee en kwam met het voorstel om een harmonie- en majorettenkorps op te laten treden. Wij dachten aan wat stevigers", lacht De Moor.

In augustus 1991 was op het parkeerterrein bij het café het eerste festival met drie rockbands. "We hadden 150 man publiek en daar waren we blij mee", weet ze nog. De buurt was minder blij met de herrie. "De toenmalige burgemeester van Reimerswaal ging daarom met ons op zoek naar een geschikte locatie en dat werd een plek achter een dijk naast het schietsportcentrum op de grens van Woensdrecht en Reimerswaal en zo ontstond de naam Dijkrock."

UitbreidingenVan alleen de zaterdagavond werd het festival uitgebreid met de vrijdagavond en kwam er later ook de zaterdagmiddag bij. "We begonnen destijds met drie bandjes, dit jaar hebben we vijftien bands op het affiche staan." Dat het festival het zo lang volhoudt ligt volgens De Moor aan het onveranderde concept en dat het een festival is zonder dikdoenerij. "We houden vast aan hardrock en bluesrock en bij ons geen dure faciliteiten." Ze noemt de eenvoudige tent waarin het festival wordt gehouden een groot bruin café in de polder. "Veel bezoekers komen al 25 jaar naar het festival. Maar ook komen er elk jaar nieuwe jonge rockliefhebbers."

Angie Verdult en Sylvän Nuiten waren trouwe bezoekers. De twee Hoogerheidenaren zitten nu in het bestuur. Nuiten noemt het een Brabants-Zeeuws festival. "Het bestuur bestaat uit mensen uit Rilland en Hoogerheide en de bezoekers zijn Zeeuwen en Brabo's."