Nieuws Actueel

Al verdwijnt Akzo uit Twente, het zout blijft

AkzoNobel onderzoekt of de chemieafdeling van het bedrijf afgesplitst kan worden. Daaronder valt ook de zoutfabriek in Hengelo. Dat schrijft Tubantia.

Leo van Raaij | Foto: ANP/John Gundlach 10 maart 2017

Zoutfabriek Hengelo Akzo Nobel John Gundlach

De afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals stond volgens topman Ton Büchner van AkzoNobel, al gepland. De beslissing zou versneld zijn genomen door de poging van PPG Industries om AkzoNobel over te nemen. Op welke wijze het onderdeel afgesplitst wordt, is niet duidelijk.

Uiteindelijke structuur

Genoemd wordt een zelfstandige beursnotering, maar dat is niet de enige optie. 'De uiteindelijke structuur zal bepaald worden op basis van aandeelhouderswaardemaximalisatie en een bredere afweging van belangen van stakeholders', schrijft AkzoNobel in een persbericht. Oftewel: AkzoNobel wil een goede prijs voor het bedrijfsonderdeel, waarbij belangen van derden - van werknemers tot banken - worden meegewogen.

Lees ook: AkzoNobel wijst overnamebod van PPG af

Zoutomzet

In de Specialty Chemicals-activiteiten van AkzoNobel ging in 2016 4,8 miljard euro om. Cijfers over de zoutomzet maakt AkzoNobel niet bekend, maar feit is dat de zoutfabriek in Hengelo een klein deel uitmaakt van die miljardenomzet. Het bedrijf produceert zo'n zes miljoen ton zout per jaar, waarmee AkzoNobel in de top 10 staat van wereldwijde zoutproducenten. In Nederland is AkzoNobel met 35 procent marktaandeel in het strooizout de grootste.

Poging tot afsplitsing

Het is niet voor het eerst dat AkzoNobel een poging doet de zoutfabriek af te splitsen. In 2005 kondigde toenmalig topman Hans Wijers ook al de verkoop aan van een aantal chemie-onderdelen, waaronder de fabriek in Hengelo. Daartegen kwam toen vakbond FNV in verzet.

Doel van Wijers destijds was met de verkoopopbrengsten de positie van andere kansrijke bedrijfsonderdelen te versterken.

Productlocatie

Bij AkzoNobel in Hengelo werken citca 400 mensen. In hoeverre een verzelfstandiging of verkoop van Specialty Chemicals de werkgelegenheid in Hengelo bedreigt, is onduidelijk. De fabriek is vooral een productielocatie en een eventuele nieuwe eigenaar kan die moeilijk verplaatsen. Het zout zit nu eenmaal in Twente onder de grond.

Ongewenst

Erik de Vries, bestuurder bij FNV, zegt niet te kunnen beoordelen of onderdelen als die in Hengelo gebaat zijn bij een afsplitsing. Wel is hij het eens met AkzoNobel dat een vijandige overname ongewenst is. "Dit leidt vaak tot verlies aan werkgelegenheid."

Twence

Voor de regio is de zoutfabriek van belang. Al was het maar vanwege de verwevenheid met bedrijven als Twence en Warmtenet Hengelo. Twence levert stoom aan AkzoNobel, die wordt gebruikt bij het indampen van zout. De warmte die dan overblijft levert AkzoNobel weer aan het Warmtenet Hengelo, ten behoeve van stadsverwarming.

Verscherpt toezicht

De zoutfabriek in Hengelo was het laatste jaar vooral in het nieuws vanwege problemen met lekkages van leidingen. De fabriek staat daarom onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen en er loopt een strafrechtelijk onderzoek. De directeur van de fabriek is onlangs vervangen.