Nieuws Actueel

Albert Heijn schrikt niet van stormachtige ontwikkeling concurrentie en pakt door

Marit van Egmond is de nieuwe CEO van Albert Heijn. Een ontwikkeling waar de supermarktketen wel eens plezier aan kan gaan beleven. In het verleden transformeerde Van Egmond Gall&Gall al van een doorsnee slijterijketen in een drankenspeciaalzaak van deze tijd. Een goed moment, want met de stormachtige ontwikkeling van concurrenten als Picnic, Jumbo, Aldi en Lidl kan AH niet achterblijven.

Redactie De Ondernemer / MVO 24 januari 2019

Albert Heijn concurreren

Waar het nieuws over Van Egmond - die eerder als commercieel directeur werkzaam was voor AH - deze week bekend werd, is een van Nederlands grootste winkelketen al langere tijd met allerlei vernieuwingen bezig. Hieronder een overzicht van de belangrijkste stappen die reeds zijn gezet.

Verse voedingsmiddelen

Sinds half december biedt de marktleider in Nederland verse voedingsmiddelen aan. Ook kunnen klanten vers bereide maaltijden afhalen. ,,Uit onderzoek blijkt dat de consument van vandaag meer verse producten in de supermarkt wil kopen”, vertelde woordvoerder Tim van Der Zanden destijds. ,,Daar hebben we ons concept op aangepast. In steeds meer AH’s kun je straks terecht voor een uitgebreider assortiment brood, groente, fruit en dus complete maaltijden.”

Lees ook: Picnic: groeit als kool, wel 45,5 miljoen in het rood

Boodschappen doen zonder kassa’s

In september van het afgelopen jaar opende AH to go de eerste twee winkels waarin klanten helemaal niet meer langs kassa’s hoeven om voor boodschappen te betalen. Het is de bedoeling dat dit straks in alle tachtig AH to go-winkels door het hele land mogelijk is.

Hoe dat dan werkt? Klanten die gebruik willen maken van het systeem, hebben een ‘tap to go-kaart’ van de winkel nodig. Shoppen met een speciale app behoort ook tot de mogelijkheden. Met je kaart of telefoon tik je als klant tegen het schapkaartje van een product om het vervolgens te pakken, door te winkelen of de winkel te verlaten. Na tien minuten wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven.

Bouwen aan een robotimperium

Hefrobots die dag in dag uit het zware magazijnwerk uitvoeren. Albert Heijn doet zaken met magazijnbouwer Vanderlande (van de bagagekelder op Schiphol) om het eerste robotsupermarktmagazijn van Nederland te realiseren. Het is de bedoeling dat de robots binnenkort aan de eerste van uiteindelijk 400 supermarkten gaan leveren. Aan het eind van dit jaar moeten er 400.000 producten per dag uit het magazijn komen.

Lees ook: Van lokale groothandel tot landelijke supermarktgigant: het geheim van Jumbo

Werken met kleine bedrijven

Sinds vorig jaar experimenteerde AH met jonge voedselbedrijven op een speciaal daarvoor gereserveerd deel van de winkelvloer. Een week lang kreeg een voedselstartup de mogelijkheid om te laten zien wat het te bieden heeft, om de plek vervolgens weer vrij te maken voor de volgende. Van Egmond (toen nog commercieel directeur): ,,Met deze test willen we onze klanten kennis laten maken met innovatieve voeding-startups.”

Bij de keuze zijn bedrijven uitverkoren die iets nieuws toevoegen, maar ook producten leveren die zo het reguliere winkelschap in kunnen. Logischerwijs moet de animo voor het product dan groot genoeg zijn. ,,We zijn altijd op zoek naar nieuwe, onderscheidende producten en deze test is daar een mooie aanvulling op. Ik wil altijd nieuwe dingen proberen en met kleine innovatieve bedrijven werken.”

Google Assistent bij het winkelen

In juli 2018 werd Albert Heijn bereikbaar via de Google Assistent. Het is de bedoeling dat dit handige, digitale hulpje antwoord geeft op de vraag hoe we boodschappen doen en koken makkelijker kunnen maken. De assistent vertelt je wat er in de bonus is, welke gerechten je met jouw favoriete ingrediënten kunt maken en voegt andere benodigdheden toe aan je boodschappenlijstje in de Appie app.

Traceerbare sinaasappelsap

Eind september 2018 maakte Albert Heijn op haar website bekend dat het eigen merk houdbare sinaasappelsap volledig traceerbaar is. De supermarktgigant en sapleverancier Refresco hebben met blockchaintechnologie de productieketen van de jus d’orange inzichtelijk gemaakt. Nooit eerder konden consumenten de keten van een product als sap op deze manier volgen. Via een QR-code op de verpakking zien ze welke route de fles sinaasappelsap aflegt voordat deze in het schap wordt gezet.