Nieuws Actueel

Alex Dorgelo wil van klein naar groot evenement met Girlsday

De HAN doet mee aan Girlsday, een landelijk initiatief om meiden uit de onderbouw van de middelbare school te enthousiasmeren voor technische studies.

Helga van Kooten De Ondernemer i.s.m. de HAN | Foto: Rob Gieling 10 april 2018

Alex Dorgelo is mede- organisator van Girlsday bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) die wordt bezocht door 150 meiden van drie middelbare scholen uit Arnhem.

Jaarlijks beginnen 2.000 studenten aan een technische studie aan de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dat zijn er 250 meer dan een paar jaar geleden. Dat is goed nieuws, want het personeelstekort in de techniek is nu al groot, en met de aanstaande energietransitie zal dat tekort alleen maar nóg groter worden.

Lees ook: Hoe Girlsday zorgt voor meer meiden in techniek

In totaal maken meiden 20 procent uit van het totale aantal technische studenten. Dat lijkt mee te vallen, maar zoom je in, dan zie je dat meiden vooral bepáálde technische studies kiezen. Wat meer de softere studies. Wel biologie, geen werktuigbouwkunde. Wel gamedesign, geen informatica. Bij de 'hardcore' technische studies vind je hooguit 10 procent vrouwelijke studenten. Die disciplines zijn mannenbolwerken. Er is dus nog een wereld te winnen.

Hardnekkig beeld

De misvatting is: techniek is voor jongens. Bij techniek denken mensen algauw aan een laaggeschoolde man in een overall met smeer aan zijn handen. Dat is een hardnekkig beeld dat anno 2018 maar ten dele klopt. Techniek is een breed vakgebied. Waar zitten de grootste tekorten? Bij werktuigbouwkunde, elektrotechniek (meet- en regeltechniek, energietechniek en embedded systems engineering), en automotive engineering.

Automotive gaat over het vervoer van morgen, over het oplossen van de files, over zelfrijdende auto's. Veel mensen denken dat Nederland geen automotive-industrie heeft, maar wij zijn hofleverancier van de automerken in het buitenland. BMW en Mercedes kopen hun onderdelen hier op. Assen, veersystemen, dakconstructies, chips, ICT-oplossingen... Allemaal Nederlands. Bij automotive is maar 3 procent van de studenten vrouw.

Studiekeuze

Ouders zijn geneigd hun kinderen vrij te laten in hun studiekeuze. Zij vinden: kinderen moeten een studie kiezen die hen leuk lijkt. Maar ouders moeten daarnaast ook de heldere boodschap meegeven aan hun kinderen dat zij een studie moeten kiezen die toekomstproof is.

En wat doen wij? Wij slaan de handen ineen. Met de politiek, met het bedrijfsleven. Nu organiseren we een evenement op kleine schaal, voor volgend jaar kijken we naar het Gelredome. Alles om die meiden over de streep heen te helpen. Moet je je voorstellen: een stadion vol met meiden - hoe leuk zou dat zijn?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Mede-organisator worden van Girlsday? Mail dan naar Han.

Moet je je voorstellen: een stadion vol met meiden - hoe leuk zou dat zijn?

Alex Dorgelo, mede-organisator Girlsday bij de HAN