Nieuws Actueel

Rohof Modeschoenen viert 135-jarig bestaan: 'In een schoenendoos geboren'

Frits Rohof vormt met zijn vrouw Mary de vierde generatie die de winkel Rohof Modeschoenen in Almelo runt. In 1991 kreeg hij het in 1897 door Gerard Rohof opgerichte bedrijf officieel op naam. De handel bestond echter al langer, vanuit een kroeg aan de Hagengracht. Een familiebedrijf met een markante geschiedenis.

Van onze redactie 4 oktober 2016

Frits Mary Rohof Modeschoenen Frans Nikkels

Het is een kwestie van onderscheidend zijn. Dat Rohof Schoenen zelden heeft stilgestaan, blijkt nog maar eens zodra eigenaar Frits Rohof een stapel fotolijstjes uit zijn kantoor haalt en in chronologische volgorde over de winkelvloer verdeelt.

Het toont de gevel door de jaren heen. Vaak werd de buitenzijde verbouwd. Ook van binnen werd de zaak telkens aangepast aan de modernste 'eisen'. De laatste make-over dateert van februari.

Ambachtelijk

De moderne inrichting wordt afgewisseld met authentieke details. Zo is de originele voorgevel van het pand afgebeeld op een levensgrote poster en hangt het portret van oprichter Gerard Rohof pal boven 'Frits Service Balie': een ouderwetse werkhoek met een lange rits leesten. "Het stond lange tijd ergens weggestopt, in een hoekje van de schuur", vertelt de huidige eigenaar. "Totdat m'n dochter zei: 'Dat moet je in de winkel zetten'. Daarna kwamen ze ook nog met het idee om de letters in mijn handschrift te doen. Ik maak er veel gebruik van. Regelmatig vinden mensen hun schoenen wat te krap. Dan leesten we ze op."

Italië

De winkel ging over van vader op zoon. "In een schoenendoos geboren", noemt Mary het grappend. Frits is de vierde generatie Rohof die de winkel runt. In 1991 kreeg hij het bedrijf officieel op zijn naam, nadat hij ervaring had opgedaan. "

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Frans Nikkels

Ik werkte al veel in de winkel, maar m'n vader vond dat ik het hele productieproces moest leren. Dus heb ik een half jaar in Italië gewerkt, bij een schoenenmerk. Die kennis helpt me nu nog, ook wanneer ik het laat vallen bij Italiaanse modemerken. Vinden ze geweldig."

Verhaal

De achtergrond is bovendien steeds belangrijker geworden, merkt ook Mary, die sinds 1997 de winkel samen met haar man runt. "Je moet onderscheidend zijn. We hebben merken die je verder in Almelo niet vindt. Daarnaast hechten mensen steeds meer waarde aan het verhaal van een schoen, zoals bij Van Bommel, waarop het merk alle namen van de medewerkers op de zool heeft gezet."