Nieuws Actueel
Alsof je bij de buren eet

Jan Stegeman is hobbykok. Eens per maand kookt hij. Gewoon in zijn huiskamer. Dat schrijft de PZC.
Hij had altijd graag zelf een restaurant willen hebben. Maar helaas: zijn vrouw zag het niet zitten. Nu staat Jan Stegeman, in het dagelijks leven controleur productkwaliteit, eens per maand in zijn eigen keuken om een viergangendiner te bereiden voor wildvreemden die bij hem komen eten: in zijn huiskamer. Vanavond komen er aan de Klaprooslaan in Terneuzen zeven gasten. Bianca de Klerk is er één van. "Wij doen regelmatig iets leuks samen. Een van ons wist dat hier huiskameretentjes gegeven worden. Je mocht aangeven wat je niet lustte, daar zou de kok rekening mee houden. Verder is het een verrassing wat we gaan eten", zegt ze zaterdagmiddag.
KostendekkendHobbykok Stegeman is intussen al lang en breed met de voorbereidingen bezig. De menukaart is Italiaans gekleurd, en vermeldt als voorgerechtje 'petto di pollo farcito', gevolgd door 'branzino con spaghetti di zucchine con salsa di pepe', 'petto d'anatra' met 'salsa di porto di miele'en 'tortino di carota al curry'. Volgt er nog een keuze uit nagerechten of dolci: tiramisu con pere/tarte tatin di pere/gelato alla cannella.
Klinkt als veel werk, en dat is het ongetwijfeld ook. Jan Stegeman is de donderdag naar Zelzate gegaan voor de eerste boodschapjes, vrijdag naar Terneuzen voor de rest. Omgeslagen over de gasten, kost het menu zo'n 20 euro per persoon; en dat is dan ook wat ze moeten betalen. "Kostendekkend," verklaart Stegeman. Vrijdagavond zijn mooie menukaarten gemaakt en zaterdag duikt hij om 9.30 uur de keuken al in om alles klaar te maken voor het diner, dat om 19 uur begint.
AngstAfgaande op airdnd.nl (Air Drink 'n Dine, met 1560 leden de grootste website voor huiskamerrestaurants) zitten er in Zeeland slechts drie, maar wie zijn oor te luisteren legt, hoort al snel veel namen voorbijkomen. De reden dat lang niet alle hobbykoks graag open en bloot op een website staan, is duidelijk: angst voor de belastingdienst, voor de gemeente die opeens een vergunning kan gaan eisen of een bestemming 'horeca' voor het woonhuis, voor de Drank- en Horecawet.
Jammer, jammer, vindt medeoprichter Rob Lagendijk van airdnd.nl. "Food sharing is de volgende stap in de deeleconomie, na het delen van huizen en auto's", zegt hij. "Horeca Nederland ziet het als concurrentievervalsing en dringt erop aan dat dezelfde eisen worden gesteld aan huiskamerrestaurants als aan de 'echte' horeca. Wij hebben via D66 Kamervragen gesteld en daar is uitgekomen dat de minister ons steunt. Minister Kamp wil deeleconomie-initiatieven de ruimte geven. Het gaat om de grens tussen hobby en professie. Iemand die een beetje handelt op Marktplaats, heeft die een winkel? Waar zet je de streep? Wij zeggen: als je maximaal eens per week gasten ontvangt en tot 7000 euro per jaar omzet draait."
Eigen koersDe Zeeuwse gemeenten geven aan dat het onderwerp nog niet op hun bordje is gekomen. Landelijk vaart elke gemeente zijn eigen koers.
"Gemeenten moeten de landelijke overheid volgen", vindt Lagendijk. "Het zou raar zijn als Kamp zo'n brief stuurt en gemeenten gaan tegenwerken. Dit is niks anders dan dat je met een aantal vrienden de kosten van een wekelijks dineetje deelt."