Nieuws Actueel

Amazon en Apple krijgen Spaanse kartelboete van 194 miljoen euro

Een Spaanse toezichthouder heeft Amazon en Apple boetes van in totaal 194 miljoen euro opgelegd omdat ze onderling afspraken hadden gemaakt die de concurrentie beperkten. Amazon ontzegde veel kleinere verkopers van Apple-producten de toegang tot zijn Spaanse webwinkel. Ook beperkte het internetconcern de mogelijkheden om reclame te maken voor producten van concurrenten van Apple.

ANP 18 juli 2023

ANP180723179 1

Amazon werd in 2018 een 'geautoriseerde' verkoper van Apple-producten, zoals de iPhone. Daarbij spraken de twee Amerikaanse concerns ook af dat slechts een beperkt aantal vooraf geselecteerde bedrijven via Amazon spullen van Apple mochten verkopen. Volgens de Spaanse Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) sloten ze zodoende 90 procent van alle Apple-verkopers uit van de grootste onlinewinkel van het land.

Concurrenten van Apple kregen ook minder mogelijkheden om in te spelen op zoekopdrachten van klanten van Amazon. De CNMC merkte dat zoekopdrachten op www.amazon.es voor bijvoorbeeld iPhones anders werkten dan die voor concurrerende smartphones zoals de Samsung Galaxy S22. Wie de naam van de Apple-telefoon intypte in het zoekvenster, kreeg alleen maar iPhones te zien bij de resultaten. Maar na een zoekopdracht voor Samsung-telefoons verschenen ook modellen van concurrenten zoals Oppo.

Amazon moet ruim 50 miljoen euro betalen. Apple draait op voor bijna 144 miljoen euro. De bedrijven hebben nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws