Nieuws Actueel

Amazon-topman Jeff Bezos verdiende dit jaar 55.000 euro per minuut

In de sector winnaars en verliezers van 2017: de 500 allerrijksten ter wereld werden dit jaar een biljoen dollar (is 1.000 miljard dollar, oftewel 840,2 miljard euro) rijker. Die vermogensaanwas van de superrijken was vier keer groter dan een jaar eerder, schrijft de Volkskrant. Jeff Bezos voert de lijst aan.

Wilco Dekker | Foto Dennis van Tine 28 december 2017

PHOTONEWS 10683717 042

Dat meldt althans persbureau Bloomberg, dat dagelijks een ranglijst maakt van de 500 rijkste mensen op de aarde. De allerrijkste volgens Bloomberg is Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.

Vermogen

Zijn vermogen groeide dit jaar met 34,2 miljard dollar. Daarmee stootte hij Bill Gates van de troon, waar de 62-jarige Microsoft-oprichter al sinds mei 2013 op zat. Gates heeft veel vermogen weggegeven aan goede doelen. Met zijn vrouw Melinda doneerde hij in augustus nog 4,6 miljard dollar aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Bezos was door zijn belang in Amazon eind november zelfs even meer dan 100 miljard dollar waard. Dat is gezakt tot 99,6 miljard. Gates staat op 91,3 miljard.

Lees ook: Dit zijn de salarissen van directeuren bij goede doelen

Groeiende vermogens

Volgens Bloomberg bezaten de 500 rijksten op Tweede Kerstdag 5.300 miljard dollar. Deskundigen verklaren dat enorme en nog steeds groeiende vermogen uit de al een tijdje stevig stijgende beurzen en markten.

Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Zo raakte de Franse miljardair Patrick Drahi 4,1 van zijn 10,4 miljard dollar kwijt. Dit door de koersval van zijn (aan de Amsterdamse beurs genoteerde) kabelbedrijf Altice. Bovendien wordt het leven ook voor miljardairs steeds duurder, noteert Bloomberg. Zo is de grens van 1 miljard dollar bij een echtscheiding inmiddels gepasseerd.