Nieuws Actueel

Brood korenmolen Windlust ligt nu in de supermarkt in Hardenberg

Bakker Edwin Ramaker en zijn team van korenmolen Windlust hebben een nieuw afzetpunt. Het dagelijks in Radewijk ambachtelijk gebakken brood is ook te koop bij de Plus-supermarkten in de Hardenbergse wijken Baalder en Baalderveld.

Cor van Dalen 5 april 2016

Brood stockpixabay

"Dit is een major step voor de bakkerij, zouden de Amerikanen zeggen. Plus gaat ons het volledige assortiment aanbieden en wil ons zo een podium geven bij het grote publiek", zegt bakker Ramaker. "Supermarkteigenaar René Alfring was vorig jaar een ochtend bij ons om te kijken wat wij deden. We kwamen zo in gesprek over een mogelijke samenwerking en dat heeft geleid tot de levering van onze producten aan de supermarkten. Wij kunnen zo een groot publiek bereiken en doen dat dan ook nog dagelijks."

InstellingDe korenmolen, die op dit moment een restauratie ondergaat, en het bakkerswinkeltje zijn onderdeel van zorginstelling Baalderborg Groep. Cliënten met een verstandelijke beperking werken mee in de molen, de bakkerij en de bakkerswinkel. De winkel is voor het publiek alleen geopend op vrijdag en zaterdag.

Een groot deel van het gebakken brood wordt geleverd aan de bewoners van woningen van de instelling. Het brood komt ambachtelijk tot stand. "Geen massaproductie, maar met traditioneel vakmanschap en hulp van onze enthousiaste cliënten bereid van ons eigen gemalen graan", zegt Ramaker. Hij gebruikt alleen meel, bloem, water, melk en gist.

Meel, bloem en broodKleur- en smaakstoffen blijven achterwege. De granen komen van lokale boeren en worden door onze molenaar verwerkt tot verschillende soorten meel en bloem. Een deel hiervan wordt gebruikt in de eigen molenbakkerij, een ander deel gaat naar ambachtelijke bakkerijen in Nederland.