Nieuws Actueel
Amersfoort krijgt eigen Nemo: Het Knopjesmuseum

In een scheikundejas met stethoscoop van de ene verbazing in de andere vallen. Kruip door, sluip door kunst, techniek en wetenschap ontdekken: Amersfoort krijgt met het Knopjesmuseum haar eigen Nemo, dat schrijft het AD.
In het magazijn van de oude verffabriek De War aan de Eemhaven, bekend van de tekst Spullenmannen op het pand, moet een nieuwe wereld ontstaan: een labyrint waarin je kunt verdwalen en nieuwe ideeën, gevoelens en inzichten kunt ontdekken. Alles spelenderwijs: er wordt je niets voorgekauwd. Zonder al te veel te verklappen over de ruimtes kunnen de makers met een gerust hart zeggen dat het een geweldige ervaring wordt.
Het brein achter het nieuwe museum bestaat uit Amersfoorters, partners, wetenschappers én kunstenaars Harmen Zijp (43) en Diana Wildschut (40). Het idee ontstond tien jaar geleden tijdens een lezing van wetenschapper Dennis Meadows. Zijp: “Het was een mooie analyse met een indringende boodschap. Namelijk: de wereld kan niet eindeloos groeien. Doen we dat tóch, dan zijn er grote gevolgen.
Herman Zijp en Diana Wildschut in het nieuwe museum. Foto: Frans Kanters Behapbaar Meadows onderbouwde zijn theorie met grafieken en formules. “Dat was voor ons als wetenschappers te volgen,” zegt Zijp. “Maar wij willen dit vertalen zodat iedereen het kan begrijpen. Zonder een hoop wiskunde. Zo maak je de wetenschap voor iedereen behapbaar." Om de wetenschap af te helpen van het steriele en hightech imago, zagen de twee in kunst de oplossing. “Wetenschap en kunst hebben heel veel raakvlakken. In wetenschap zit ook schoonheid en nieuwsgierigheid. In iedere installatie in ons museum zit wetenschap. Een computersimulatie, een theorie of een model. Maar iedereen mag het zelf ontdekken op zijn eigen manier." Het museum heeft haar naam dan ook te danken aan die ontdekkingstocht. “Nergens staat in een handleiding hoe je de proeven moet doen. Dat moet je zelf ontdekken door op knoppen te drukken en het gewoon te ondervinden." Tien jaar lang vormden de installaties van het duo een reizende tentoonstelling. “Een museum bouwen was altijd al ons plan. Maar omdat het zo moeilijk was om onze visie aan anderen uit te leggen, kregen we het niet gefinancierd. Nu we eindelijk een vaste plek hebben, komen alle losse elementen mooi samen." Met de twee Amersfoortse kunstenaars Christiaan Schuinder en Laura van der Zee hebben ze het labyrint zelf gemaakt. “Het zijn huis-, tuin- en keukenspullen. Iedereen zou het kunnen maken." Kinderlijk Met de hulp van vrienden, vrijwilligers en jongeren van stichting Kwintes, moet alles af zijn als ze op 12 februari hun deuren openen. Daarna is Het Knopjesmuseum op vrijdagavonden en in het weekend open. Wie mocht denken dat het alleen leuk is voor kinderen, heeft het volgens het duo mooi mis. “We willen juist de kinderlijke nieuwsgierigheid bij volwassen aanwakkeren."