Nieuws Actueel
Innovatie in de wellness- en saunasector: de vriescabine
Drie minuten koukleumen in een cabine waar het 110 graden vriest, je moet er zin in hebben. Het kan in het Olympisch Stadion in Amsterdam. En de reacties zijn volgens enthousiast, schrijft het Parool.

"Liever niet tegen de wand leunen, want je kunt eraan vastvriezen," zegt freezmaster Debby. Welkom bij Freezlab, een bedrijf dat onlangs de deuren opende in het Olympisch Stadion. Ze doen er in sauna's, maar dan omgekeerd.
BlessuresWaarom zouden mensen in een cabine gaan staan waarin het ongenadig koud is en daar ook nog voor betalen? "Omdat het goed voor je is," zegt bedrijfsleider Bastiaan Swager. "Je herstelt sneller van blessures, mensen met reuma krijgen er minder pijnklachten door, het stimuleert de doorbloeding, activeert het immuunsysteem en het helpt tegen psoriasis. Bovendien krijg je er een lekker gevoel van: er komt endorfine vrij, en serotonine, twee stofjes waarvan je je lekker gaat voelen."
ImmuunsysteemKou is in de mode. Het is hot. In Nederland zette 'iceman' Wim Hof de heilzame werking ervan op de kaart. Hof toonde met medewerking van het Radboud Ziekenhuis op wetenschappelijke wijze aan dat het immuunsysteem door kou beïnvloed kan worden. Via ademhalingstechnieken en blootstelling aan extreme kou wordt het lichaam als het ware in een korte staat van paniek gebracht. Als gevolg daarvan wijzigt de eigen stofwisseling en nemen ontstekingsreacties af. Freezlab borduurt voort op die inzichten.
"Maar eigenlijk weten mensen al heel lang dat extreme kou heilzaam is," zegt Swager van Freezlab. "In Rusland, Japan en Finland gingen mensen honderden jaren geleden niet zomaar kopje onder in een bevroren meer."
CryotherapieFreezlab heeft de eerste cabine in Nederland waarbinnen het 110 graden vriest. De vaktaal wil dat je in zo'n cabine een zogenaamde cryotherapie kunt ondergaan. Cryo komt van het Griekse woord kryos: vorst. In landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan zijn die koude cabines al langer in zwang. Cryotherapie schuurt aan tegen wetenschappelijke bewijzen voor een heilzame werking, maar Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden het niet.
BedenkersHet bedrijf Freezlab in het Olympisch Stadion is eigendom van de zusters Caroline en Esther Esselaar, die ook hotel Estherea op het Singel bezitten. Bastiaan Swager en Keung Man bedachten het concept van Freezlab. Eerder deden Swager en Man in gezonde voedingsmiddelen onder de naam Mastercare. Dat bedrijf is verkocht en omgedoopt tot Superfoods.nl.
Topsporters De cryotherapie verbindt min of meer dezelfde subculturen als de gezonde voedingsmiddelen. In Freezlab komen mannen met baarden en kleurrijke gymschoenen, maar ook vrouwen met tatoeages en een vossenstaart aan hun tas. Het enthousiaste publiek bij Freezelab is een combinatie van hip, gezond en populair. En dan vergeten we de sporters bijna. Want ook die hebben de cryotherapie ontdekt. Als voetballer Cristiano Ronaldo, basketballer LeBron James, bokser Floyd Mayweather en de volledige wielerploeg van Sky de kou bewieroken, dan blijft de amateursporter niet achter. Profsporters herstellen door de cryotherapie sneller van zware inspanningen en zijn zo beter belastbaar, zo stellen ook sportartsen. Vooral in de vechtsportwereld zijn de koude sauna's geliefd. Je kunt bij Freezlab je blessures ook lokaal laten koelen.
PrijzigHet is niet gratis, de blootstelling aan de extreme kou. Een losse cabinesessie van drie minuten kost 28 euro. Je kunt ook een maandabonnement van 98 euro nemen en dan kun je zo vaak als je wil. De heilzame werking schijnt toe te nemen als je in korte tijd vaak gaat. Mensen met een hoge bloeddruk, zwangere vrouwen en mensen met longaandoeningen mogen de extreme kou niet in.
Proef op de somMaar hoe koud is het nou eigenlijk? We namen de proef op de som. Getooid met haarband, mondkapje, handschoenen en sloffen (allemaal verplicht) traden we de vorst tegemoet.
De reis naar vrieskou begint in een cabine waar het minus zestig is. Daar wennen we een seconde of twintig, waarna we de deur openen naar de overtreffende trap van Antarctica.
Ja, daar sta je dan, in je onderbroek. Het is koud, maar niet ondraaglijk koud. De lucht is kurkdroog en maakt de kou te verteren. Opbeurende muziek leidt de aandacht een beetje af. Freezmaster Debby houdt intussen een oogje in het zeil.
Wie tegen een koude douche kan, kan ook een sessie cryotherapie verhapstukken. Het is allebei verkwikkend.