Nieuws Actueel

Toscaans spookdorp verbouwd tot vakantieoord

Nog niet zo lang geleden was Borgo di Gello een verlaten middeleeuws spookdorpje. Nu toveren vier Amsterdamse ondernemers het Toscaanse bergdorp om tot een authentiek vakantieoord: Novanta.

Lotte Elbrink | Foto's: Novanta 26 januari 2017

Novanta 1065

Novanta ligt midden in het idyllische Toscaanse landschap, omringd door een sprookjesachtige groene vallei. Je kan er op wildsafari, truffeljacht en iedere avond proeven van verse lokale Italiaanse producten. “Gasten komen voor het avontuur, het natuurgevoel en de informele sfeer”, vertelt Igor Sancisi, één van de intiatiefnemers.

Pop-up hotel

Vier jaar geleden openen de vier Amsterdammers Igor Sancisi (40), Mart Hijmans (31), Leonard Crijns (29) en Jeroen Cappendijk (25) hier hun eerste pop-up hotel. Dat concept blijkt een groot succes. Ze besluiten het volledige dorpje stap voor stap op te knappen en er een vakantiedorp van te maken. Nu vind je er een hotel met ruime suites, een zwembad, pittoreske vakantiehuisjes en een boomhut.

Tekst gaat verder onder video%VIDEOWIDGET%

De Italiaanse eigenaar van Borgo di Gello, Stefano, kocht het dorpje ooit vanwege haar schoonheid. “Het ligt op een prachtige plek maar in de loop der jaren zijn de bewoners weggetrokken. Toen ik Stefano tijdens een zakenreis ontmoette zat hij met het dorpje in zijn maag”, vertelt Igor. “Samen hebben we een plan gemaakt, de andere jongens erbij gevraagd en zijn we aan de slag gegaan. Nu huren we het van Stefano, maar het is de bedoeling dat we het dorp uiteindelijk stapsgewijs opkopen.”

Lokale boeren

Novanta wil een andere ervaring bieden dan de klassieke hotels. “Eten serveren we iedere avond aan grote lange tafels, iedereen mag aanschuiven.” Basilicum, tomaten, wijn en vlees: de producten waar de mannen mee koken halen ze stuk voor stuk bij lokale boeren. “Dit is eigenlijk uit noodzaak geboren, er is geen supermarkt in de buurt. Maar we merken dat het juist veel voordelen heeft. Voor de bezoekers, die ook mee mogen naar de boeren, is het een waanzinnige ervaring.”

Diner bij Novanta, tekst gaat verder onder foto

Daarnaast is Novanta goed voor de lokale economie. “Boeren zien de omzet groeien. En, het dorpje staat letterlijk weer op de kaart. Sinds onze komst is Borgo Di Gello weer te vinden op Google Maps.”

Bedrijven

In het laagseizoen is Novanta ook open voor bedrijven, die kunnen het hele dorp afhuren. “Mensen komen uit hun comfortzone. Je gaat back to basics en ziet je collega’s op een hele andere manier. In totaal hebben we nu vijf groepen gehad, we merken dat de plek een goede uitwerking heeft op groepsprestaties.” Het dorp is binnenkort nog een weekje beschikbaar. Novanta wil ondernemers daarom de mogelijkheid bieden om hun idee te komen uitwerken. Bedrijven die daar interesse in hebben kunnen hun idee pitchen en een mail sturen naar info@novanta90.com.

Financiering

Op dit moment heeft Novanta vijf gebouwen in gebruik. “Het is ons doel om het hele dorp stapsgewijs op te knappen, dat doen we samen met veel vrijwilligers. Deze lente gaan we één van de ruïnes oplappen. Die kosten kunnen we zelf nog niet dekken. Daarom zijn we op zoek naar kleine investeerders, die het dorp samen met ons tot een succes willen maken. Om het hele dorp te kopen hebben we veel meer financiering nodig, daarom doen we het in kleine stukjes.”

Ambities

Als het aan de Amsterdammers ligt blijft het niet bij Toscane. “Het is onze droom om meer van dit soort plekken tot leven te brengen. Op dit moment zijn we op zoek naar een locatie in een wintersportgebied. Hoe dan ook blijven we focussen op unieke avontuurlijke ervaringen."

Lees ook:'Ik Vertrek-desillusies' voorkomen in het ProefhotelHeel Holland Bakt-winnares Annemarie opent bed & breakfastKamperen tussen de struisvogels