Nieuws Actueel

Amsterdamse startup ontwikkelt veilige motor

Van Afrika had hij tot een paar jaar geleden alleen Zuid-Afrika gezien. En op een motor had ie nog nooit rondgereden. Nu werkt Peter Veldhoven (37) met zijn startup Savvy Riders hard aan een veiligere motortaxi-industrie in Kenia, schrijft het AD.

Natasja de Groot 2 mei 2016

Savvy riders nairobi kenia amsterdam startup motortaxi motoren

Lees meer: Koneksie: Nederlandse motorfiets redt de KeniaanHet werk kan je soms op plekken brengen die je nooit had voorzien. Zo is het in elk geval gelopen bij Peter Veldhoven. In 2012 klopte het bedrijf Koneksie bij hem aan met de vraag of hij een veilige motorfiets specifiek voor Kenia wilde ontwikkelen. Als productontwikkelaar was hij tot dan toe alleen bezig geweest met huis-, tuin- en keukenproducten voor de westerse markt.

Gouden kansHet aanbod zag hij als een gouden kans. "Het is het meest uitdagende wat ooit op mijn pad is gekomen. Het bood mij de gelegenheid om voor een geheel nieuwe doelgroep in een totaal andere omgeving iets te kunnen ontwikkelen. En het dient ook nog eens een goed doel."

Dat hogere doel is het terugdringen van het dramatisch hoge aantal verkeersdoden in Nairobi. Zijn hulp komt daar als geroepen, want veilig zijn de wegen niet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vallen in Oost-Afrika meer slachtoffers door verkeersongevallen dan door malaria. Een ongeluk met een motor is doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren tussen de 15 en 29 jaar oud.

ChaosOm zelf ook wat meer gevoel te krijgen bij het motorrijden, besloot hij hier in Nederland zijn motorrijbewijs te halen. Om te achterhalen waar de motorrijders dáár behoefte aan hebben, zocht hij ze talloze keren op. "Ik was wel eens in Zuid-Afrika geweest, daar loopt alles redelijk geordend en zijn de wegen aardig geplaveid, maar Kenia is niets van dat alles. Alles en iedereen rijdt door elkaar. Het is er grote chaos. Ik heb het ook wel wat keren fout zien aflopen."

Dat gaf hem alleen maar meer energie om echt een goede motorfiets te ontwikkelen. Het werd de Kibo K150: een motorfiets speciaal voor de Keniaanse infrastructuur, waarmee mensen en spullen veilig kunnen worden vervoerd. Tijdens de ontmoetingen leerde hij dat motortaxichauffeurs buiten goed materieel nog wat extra hulp konden gebruiken: training en begeleiding.

Vertrouwen winnenUit die gedachte is Savvy Riders ontstaan. Eind vorig jaar zag de startup het licht. Sinds deze week rijden de eerste twintig chauffeurs onder het label van Savvy Riders rond in de straten van Nairobi. Overigens wel een paar maanden later dan gepland. "Ja, het gaat wel met wat ups en downs. Er zijn cultuurverschillen, sommige mensen zijn timide of terughoudend. Het vergt nu eenmaal tijd om vertrouwen winnen. Dat is hier, maar daar ook zeker. Maar wil je dat iets slaagt, dan moet je het samendoen met de mensen voor wie het is bedoeld."

Deze twintig chauffeurs ondergingen de afgelopen maanden een intensieve training en scholing. Ze leerden voor het eerst wat verkeersveiligheid, klantcontact en rijvaardigheid eigenlijk inhoudt. Ook rijden ze rond in gecertificeerde en herkenbare motorkleding. Dat alles komt uit de koker van Veldhoven.

CommercieelHet klinkt allemaal nobel, maar de onderneming heeft ook een duidelijk commercieel oogmerk, zo wil hij graag benadrukken. Het verdienmodel van de startup zit 'm in de kilometers die de aangesloten chauffeurs afleggen. Per afgelegde kilometer betalen ze een vergoeding van 5 cent.

Al met al een eerlijke en betaalbare vergoeding, garandeert de oprichter. De passagiers betalen ook wat extra's; een opslag op de huidige ritprijs van 25 procent. Volgens Veldhoven heeft het project alles in zich om een succes te worden. "Reizigers willen juist ook veiligheid. Daar kunnen deze jongens zich mee onderscheiden."

InvesteringZelf houdt Veldhoven er in elk geval nog even niets aan over. Hij laat zich niet uitbetalen, alleen door Koneksie. Al het geld dat wordt verdiend, is voornamelijk bedoeld als investering in de toekomst. Zijn hoop is dat het een vliegende start krijgt en dat er aan het einde van het jaar een paar honderd Savvy Riders chauffeurs rondrijden. Uiteindelijk wil hij de rest van Kenia bereiken en de stap naar de rest van Oost-Afrika zetten. Het bedrijf heeft nu twee vestigingen: één in Amsterdam en één in Nairobi.

Of hij ooit van plan is om er te gaan wonen, durft hij nu niet te zeggen. In deze fase van zijn leven past het niet; hij heeft met zijn ex-vriendin twee kleine kinderen. Voor nu blijft het bij heen en weer pendelen tussen het hoofdkantoor in Amsterdam en het kantoor in Nairobi. "Je weet niet hoe het loopt. Ik vind het een mooi land met veel ondernemerschap en creatieve mensen. Wie weet als mijn kinderen wat ouder zijn. Ik ga ze zeer zeker een keer Kenia laten zien."