Nieuws Actueel

Andelstse smederij immaterieel erfgoed

De smederij van Cees Pronk uit Andelst staat op de nationele lijst van immaterieel erfgoed. Daarmee wordt waardering uitgesproken voor het historische smederijwerk van zowel Cees Pronk als zijn dochter Lotte, die ook in het vak is gerold. Zo schrijft De Gelderlander.

Foto: Vidiphoto 7 juli 2016

Smederij 1065

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in Culemborg heeft dat gisteren bekendgemaakt. Het centrum bejubelt de inzet van Pronk om het eeuwenoude maar in vergetelheid geraakte ambacht. Echtgenote Janny Pronk-Huisman heeft zich de afgelopen anderhalf jaar ingezet om het smeedambacht op de lijst te krijgen.

Pas afgelopen vrijdag kreeg het gezin de bevestiging dat Smederij Cornelis Pronk - zoals het bedrijf officieel heet - zich voortaan immaterieel erfgoed mag noemen.

Briefpapier"Het was echt een verrassing dat ons verzoek gehonoreerd is, iets waar we heel trots op zijn", zegt Janny Pronk. Haar man laat de 'titel' dan ook zeker doorvoeren op het nieuwe briefpapier.

De immateriële erfgoedlijst omvat waardevol geachte tradities. Daaronder vallen bijvoorbeeld landelijke gewoonten als Koningsdag, het sinterklaasfeest, Allerzielen, vendelzwaaien en het molenaarsschap. Maar er zijn ook vele regionale en lokale activiteiten, zoals het bloemencorso in Tiel, de Nijmeegse Vierdaagse en - sinds twee jaar - de Elster paardenmarkt. Inmiddels staan er ruim 90 tradities op de lijst.

UnescolijstDe Nederlanse lijst bestaat sinds 2012; de internationale Unescolijst al veel langer. Het molenaarsschap is vooralsnog de enige Nederlandse cultuur die is voorgedragen voor de Unescolijst.

Tegelijk met Pronks smederijkunsten zijn gisteren ook het Maasheggenvlechten, de jenever- en likeurdistillatie in Amsterdam en het sigaren maken in IJsselmuiden aan de Nederlandse lijst toegevoegd. De vermelding is niet zomaar voor eeuwig. "Om de twee jaar moet je aantonen waarom jouw ambacht of festijn nog steeds op die immateriële erfgoedlijst hoort te blijven staan", aldus Janny Pronk.