Nieuws Actueel

Anders denken door ‘serious fun’ met Lego

Saxion Parttime School presenteerde op het Business Festival een even speelse als goed doordachte workshop. Saxion legt de focus in haar deeltijdonderwijs op de praktijk en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Ze wil de brug vormen tussen vraag en aanbod en doet dat op een frisse, eigentijdse manier.

Redactie: Foto: 4 november 2018

Serious fun

Kenmerken van het moderne deeltijdonderwijs zijn dan ook: flexibel, modulair en praktijkgericht. Het denken en leren vanuit een open mind en een onbevooroordeelde manier van omgaan met problemen, zijn het onderwerp van een workshop die wordt gegeven door Jeff de Ruyter, sinds 2008 projectleider bij het programma Bètatechniek bij Saxion.

‘’Wanneer je een probleem steeds op dezelfde manier benadert, krijg je elke keer ook dezelfde oplossing’’, aldus De Ruyter. ‘’Iedereen heeft dit weleens meegemaakt en de woorden gehoord: ‘Zo hebben we het altijd gedaan, dus zo doen we het nu ook’. Het vasthouden aan bekende structuren en denkpatronen is bij bedrijven en mensen vaak een rem op de eigen ontwikkeling. Angst voor verandering kan ook een rol spelen en zo blijven kansen liggen.’’

De Ruyter kent deze problematiek vanuit diverse managementfuncties in het bedrijfsleven en bij de overheid. Hij traint sinds jaren mensen in het doorbreken van vastgeroeste patronen en maakt daarbij gebruik van onorthodox lesmateriaal: Lego. Deelnemers aan zijn workshop krijgen op speelse manier nieuwe inzichten en doen ervaring op in het van meerdere kanten belichten en benaderen van vraagstukken. Het is ‘serious fun’ volgens De Ruyter en een manier van werken die in het Saxion Legolab zijn waarde keer op keer bewijst.