Nieuws Actueel

Angst voor stoffig pilsje in Kampen

Dat groot onderhoud nodig is, is helder. Maar waarom als het terrasseizoen start, zo vragen horecaondernemers zich af.

HERRE STEGENGA | Foto: Freddy Schinkel 23 maart 2016

Stof freddy schinkel

Koffie met stof, soep gevuld met gruis? De drie horecaondernemers aan de Plantage in Kampen (kant Nieuwe Toren) vrezen de menukaart te moeten herschrijven nu de gevel schuilgaat achter een bouwsteiger.

Net nu de lente is begonnen en het terrasseizoen start, zeggen ze. De ondernemers zijn bang dat klanten last krijgen van het werk aan de gevel. Vooral bij NJOY, het café dat vrijdag opent, is de irritatie groot. "Daar gaat onze grande opening", verzucht een medewerkster. "We wilden vandaag (dinsdag) de markiezen plaatsen en de belettering op de ramen laten aanbrengen, maar daarmee moeten we wachten tot de steiger weer weg is."

NajaarGerrit van Vlijmen van De Pub: "Waarom gebeurt dit niet in het najaar? In het voorjaar pakken mensen veel makkelijker een terrasje. Al is het 12 graden, ze willen van de zon genieten."

De eigenaar van Efes, op de andere hoek van het blok, zegt dat hij zijn terras een stukje van de gevel heeft gezet om uit de buurt van de steiger te blijven. Voor de ondernemers kwam de opbouw van de steiger vorige week als een verrassing. Van Vlijmen: "Over zoiets groots overleg je toch? Je vraagt toch hoe de ondernemers daar tegenaan kijken?"

Overleg"We hébben het gemeld", zegt Evert Wilderdijk van vastgoedbeheerder HanzeStaete, dat het complex verhuurt voor de eigenaar. "Vorig jaar maart kondigden we aan dat er groot onderhoud aankwam, in september hebben we verteld dat het lente 2016 werd. De reactie verbaast me, destijds waren de ondernemers blij." Van Vlijmen: "Dan heb ik dat blijkbaar gemist, ik kan me dat niet herinneren." De NJOY-medewerkster, bij afwezigheid van eigenaar Robin Kok: "Misschien is het gemeld, maar is er niet gezegd wat er precies gaat gebeuren. Anders wisten wij het wel."

Wilderdijk zegt dat de ondernemers zelf aandrongen op groot onderhoud. Het betreft schilderwerk, dakcontrole en gevelreparatie, het werk duurt naar verwachting 6 tot 8 weken. "Het moet toch gebeuren. Enige overlast is onvermijdelijk, al wordt de steiger goed afgedekt. Groot onderhoud in het najaar? Dat is volgens de eigenaar geen optie."