Nieuws Actueel

Annemarie Pronk, winnares Heel Holland Bakt, stampt in recordtijd boek en bakbedrijf uit de grond

Heel Holland Bakt is halverwege het seizoen en de spanning loopt op. De aspirant-winnaars kunnen de overwinning al bijna proeven en in hun hoofd zijn ze al bezig met de volgende stap. Een boek, een bakkerij, een tv-show? Tijd om even terug te blikken naar de winnares van vorig jaar. Annemarie Pronk heeft namelijk een razend druk jaar achter de rug met haar nieuwe onderneming.

Carlijn Assink | Foto ANP 3 oktober 2017

ANP 48122303

Annemarie Pronk uit Den Haag won vorig jaar, na een zenuwslopende bakstrijd, het tv-programma Heel Holland Bakt. Daarna bracht ze een boek uit en startte ze met haar onderneming Annemarie Bakt.

Overzicht

De winnares van vorig jaar zat niet stil. Via haar website Annemariebakt.nl en op social media houdt ze haar volgers op de hoogte van alle nieuwe baksels, samenwerkingen en evenementen. Een overzicht afgelopen maand: Ze was te zien in een bakvideo van de Blokker, maakte ze de winnaar van de lezersactie van de Libelle bekend, bakte ze natuurlijk taarten (onder andere voor een huwelijk) en zette ze zich in voor goede doelen The Good Million, Daniel Den Hoed Stichting en Vrouwen voor Vrouwen.

Lees ook: Heel Holland Bakt: zo kun je meeprofiteren van het miljoenensucces

Hoe druk was het afgelopen jaar?

“Het is een ontzettend druk jaar geweest. Er kwam zoveel op me af. Het maken van het boek was een bijzonder, maar pittig proces. En ik ben mijn eigen bedrijf gestart, waarmee ik bakworkshops en demonstraties geef. We zijn ook net begonnen met B&B in Scheveningen achter de jachthaven, maar die is nog niet helemaal klaar.”

Hoe heeft het winnen van Heel Holland Bakt je geholpen bij het beginnen van je eigen onderneming?

“Ik was, voordat ik meedeed, al aan het nadenken over het starten van een eigen bedrijf. Het leek me leuk om naast mijn baan bakworkshops aan te bieden. Dat plan kwam nu in een stroomversnelling. Ik dacht, als ik het nu niet doe, dan gaat mijn kans voorbij.”

Waar liep je tegenaan in het begin?

“Een onderneming is eigenlijk zo gestart. We wonen naast de ruimte in Scheveningen, die we nu huren. De boekhouding is wel tijdrovend. Zeker wanneer je zo veel kleinere inkopen doet. Alle bonnen bewaren, invoeren, uren en kilometers bijhouden, dat vergt wel wat discipline. Inmiddels zit het allemaal in mijn systeem.”

Heb je je laten adviseren of leer je alles gaandeweg?

“Je kunt praktisch alle informatie op internet vinden. Ik ben altijd wel een 'doe-het-zelver' geweest. Ik heb nu regelmatig leuke klussen, waar ik echt enorm van geniet.

Welke workshops en demonstraties zijn populair?

“Ik heb nog niet heel veel verschillende workshops gegeven, maar tot nu toe is de 'chipolatataart' een gewilde workshop. Het is echt leuk om te zien dat iedereen met niets begint, en vervolgens met een prachtige, zelfgemaakte taart naar huis gaat. Ik ben ook vaak bij evenementen. Zo ben ik op de Libelle zomerweek geweest, waar ik drie verschillende demonstraties gaf. Zo leuk om te doen!”

Wat kost een gemiddelde workshop?

“Een workshop kost 59,50 en duurt ongeveer vier uur. Ieder heeft dan een eigen oven en werkruimte. Alles wordt bereid tijdens de workshop, zodat de deelnemers ook echt alles zelf gemaakt hebben. Uiteraard heb ik altijd lekkere hapjes om te proeven bij me en gaat iedereen met een goodie-bag, de recepten en het zelfgemaakte eindproduct naar huis.”

Krijg je meer aanvragen nu Heel Holland Bakt weer in volle gang is?

“Ik merk het wel. In de zomer was het even wat rustiger. Nu komen er weer meer aanvragen. Het is heel wisselend. Soms heb ik vier opdrachten in een weekend en dan weer twee weken niets. Het afgelopen jaar heb ik ook veel voor goede doelen gewerkt, dat is onbetaald. Dat vind ik er ook bijhoren en levert ook wat op, maar dan heb ik het niet over materiële rijkdom.”

Ben je tevreden hoe afgelopen jaar is gelopen?

“Ja, het was wel heel druk, maar je krijgt een enorme kans. Die moet je niet laten liggen. Dat je vervolgens ook heel hard moet werken, is logisch in mijn ogen!”

Heb je al plannen voor de toekomst?

“Ik weet het nog niet precies wat allemaal wil doen in de toekomst. Het schrijven van het boek en alles wat daarbij komt kijken, vond ik echt heel bijzonder. In de maanden dat ik daaraan werkte, was ik er zo ongeveer dag en nacht mee bezig, maar ik heb genoten van elke dag. Nu het boek uit is, merk ik dat ik het heel erg leuk vind om berichtjes te krijgen van mensen die blij zijn met het boek. Dan krijg ik hele fotoverzamelingen van baksels toegestuurd, soms met een vraag erbij. Ik heb nog wel wat recepten liggen die ik graag zou willen delen. Ja, nog een boek zou ik wel leuk vinden.”

Het is een ontzettend druk jaar geweest. Er kwam zoveel op me af.

Annemarie Pronk