Nieuws Actueel

Dit is de ondernemerscarrière van Annemarie van Gaal

De ondernemerscarrière van Annemarie van Gaal begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste bladenuitgeverij van Rusland opzette. Ze verdiende een flink fortuin toen ze in 2000 haar bedrijf verkocht. Tegenwoordig is ze -terug in Nederland- actief als investeerder, spreker, commissaris, auteur en televisiepersoonlijkheid. We zetten het in dit verhaal op een rij.

Vincent Krijtenburg 13 oktober 2018

Annemarie van Gaal 1

Het grote publiek zal Annemarie van Gaal (1962) kennen van televisieprogramma Een Dubbeltje op zijn Kant en haar boeken. Zowel het programma als de meeste boeken gaan over persoonlijke financiën. Dat de miljonair makkelijk praten heeft, weerlegt Van Gaal met haar persoonlijk verhaal. Op haar twintigste reist Van Gaal -na het afronden van haar middelbare school (vwo) in het Limburgse Heerlen- naar Amsterdam. Haar ambities om het daar helemaal te gaan maken, pakken anders uit dan gedacht. Ze wordt zwanger van een Amerikaan en komt er als 20-jarige moeder alleen voor te staan.

Knokken voor bestaan als alleenstaande moeder

Als alleenstaande moeder in de hoofdstad besluit ze te knokken voor haar bestaan en niet in de bijstand te gaan. Ze heeft verschillende baantjes en komt de vijf daarop volgende jaren ternauwernood door. Van directiesecretaresse schopt ze het tot projectmanager bij uitgever VNU. Als ze de kans krijgt om voor haar werk naar Rusland te vertrekken twijfelt ze geen moment. Samen met Derk Sauer gaat ze naar Moskou om voor VNU daar Moscow Magazine op te zetten.

Lees ook: Annemarie van Gaal: ‘Ik onderneem via mijn investeringen’

Succes als ondernemer met Independent Media

Binnen twee jaar blijkt dat het opzetten van Moscow Magazine jammerlijk mislukt. Van Gaal en Sauer verlaten vervolgens VNU en richten zelf in 1992 Independent Media op. Daarmee hebben de zakenpartners meer succes. Binnen vijf jaar hebben ze twintig kranten- en tijdschriftentitels in het portfolio. De helft hiervan betreft Russische edities van bekende bladen. Denk aan Playboy, Mens Health, Good Housekeeping, Harper's Bazaar en Marie Claire. Het meest trots is Van Gaal op de Russische versies van Cosmopolitan. “Cosmopolitan is een blad dat mij altijd geholpen heeft. Als ik maar een beetje geld extra had ging ik het tijdschrift kopen bij de kiosk. Het is als een oudere zus die een jongere zus bij de hand pakt”, zegt Van Gaal in gesprek met Vlogger Anouska Wink. Ook vertelt ze in hetzelfde gesprek dat de oprichter van Cosmopolitan, Helen Gurley Brown, een rolmodel voor haar was.

In 2000 besluit Van Gaal om terug te keren naar Nederland. In Rusland beviel ze van haar tweede kind. Met name de opleiding van haar zoons zou de aanleiding zijn geweest om naar haar geboorteland terug te keren. Haar aandelen in het succesvol opgezette bedrijf verkoopt ze. Hoeveel dit heeft opgebracht is niet bekend, wel is zeker dat ze als vermogende vrouw terugkeert. Haar ervaring als tijdschriftenbaas zet ze in als directeur van de Telegraaf Tijdschriften Groep. Later richt ze AM Media op, een uitgeverij voor tijdschriften. Ook zou ze een onroerendgoedbedrijf en een boetiek in de P.C. Hooftstraat exploiteren. In 2006 stapt Van Gaal voor tien procent in uitgeverij TechMedia Amsterdam.

Lees ook: De favoriete quotes van Heleen Dura-van Oord en Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal als investeerder

“Zelf zit ik niet meer op de stoel van de ondernemer”, zegt Annemarie van Gaal in 2017 in een interview met De Ondernemer. “Met een paar vriendinnen heb ik nog wel wat kleinere ondernemingen, op projectmatige basis. Ik doe veel dingen die ik stuk voor stuk leuk vind, mijn leven is te versnipperd voor die ene grote onderneming waarvoor je alles opzij moet zetten. Maar ik sluit niet uit dat ik zelf ooit weer serieus ga ondernemen. Ik kan natuurlijk altijd tegen iets aanlopen waarvan mijn ondernemersbloed toch weer begint te borrelen.”

Ondernemen doet ze tegenwoordig naar eigen zeggen via haar investeringen. Ten tijde van het interview heeft ze er elf heb lopen. “Een hotelketen in Costa Rica, een beveiligingsbedrijf in Sjanghai, een vakantiepark in Frankrijk, verschillende technologiebedrijven.”

Lees ook: Annemarie van Gaal: ‘Ik onderneem via mijn investeringen’

Annemarie van Gaal is daarnaast actief als commissaris bij onder meer RAI Amsterdam, Pathé en Value8, een beursgenoteerd investeringsfonds. “Dat zijn drie vrij zware commissariaten; ik ben daar per commissariaat toch wel drie werkdagen per maand mee bezig. Als je als commissaris bijvoorbeeld betrokken bent bij de selectie van een nieuwe CEO, zit je even diep in de strategie. Waar moet het bedrijf heen, hoe ziet de toekomst eruit? Welke kandidaat heeft de meeste visie op die toekomst?”, zegt ze tegen De Ondernemer.

Van Gaal was een half jaar lid van de Raad van Toezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naar verluidt stopt ze in 2016 omdat de toezichtfunctie niet te combineren was met de lezingen die ze als spreker geeft bij onder meer ING en Rabobank.

Boeken van Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal schrijft met regelmaat een opiniecolumn in dagblad De Telegraaf. Eerder schreef ze columns voor Het Financieele Dagblad en had ze een rubriek in de Margriet. Ook schreef ze de volgende boeken:

Winst

In oktober 2014 brengt Van Gaal het boek Winst uit. Hierin zet Annemarie van Gaal 15 cruciale inzichten voor ondernemers op een rijtje, waarmee je winst kunt maken. Zoals: werk aan je bedrijf en niet in je bedrijf, negeer branches en sectoren en kantel je verdienmodel.

Een dubbeltje op zijn kant

In augustus 2013 kwam het boek Een dubbeltje op zijn kant uit. Het boek is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie die Van Gaal samen met presentator John Williams presenteerde. Ook schreef Williams mee aan het boek vol met praktische geldtips en slimme besparingen. “Aanleiding is het succes van het gelijknamige tv-programma en de behoefte van kijkers en deelnemers aan meer kennis over financiële onderwerpen. Uitgangspunt zijn 8 geldtypes. Doe de test en je herkent jezelf. We hebben voor iedereen passende adviezen”, schrijft Van Gaal op haar website.

Financiële workout

Financiële Workout is het vierde boek dat Van Gaal uitgebracht (februari 2013). Het is een 20 stappenplan met als doel financieel fit te worden. Het stappenplan leidt je volgens de auteur middels praktische opdrachten naar een financieel fijne toekomst.

Exit

Voor het boek Exit kon Van Gaal veelal vanuit haar eigen ervaring schrijven. Vier keer stapte Annemarie van Gaal in het liefdesbootje, driemaal eindigde het in een scheiding. “Toen ik mij in het onderwerp echtscheiding verdiepte, zag ik honderdvijftig boeken die allemaal over de emoties rondom scheiden gaan. Er was geen boek over scheidingen dat in duidelijke, voor iedereen begrijpelijke taal over financiën en zakelijke dingen rondom de scheiding gaat. Welke stappen moet je zetten? Hoe bereken je kinderalimentatie? Moet je het huis verkopen?”, vertelt Annemarie in november 2011 in het AD.

Ambitie

Annemarie van Gaal weet als geen ander hoe je een bedrijf opzet en runt. In het boek Ambitie staan praktische adviezen. Ze leert de lezer hoe je moet omgaan met bijvoorbeeld banken, de belastingdienst of boze klanten.

Succes

Om mensen bewust te maken van de persoonlijke financiële huishouding schreef van Gaal het boek Succes. “Hoeveel geld je maandelijks binnenkrijgt, weet je meestal wel, maar waar geef je het aan uit? En vooral: waarom? Hoeveel betaal je bijvoorbeeld aan verzekeringen en heb je die allemaal nodig? En heb je enig idee hoeveel je auto kost? Heb je weleens uitgezocht of je recht hebt op een van de toeslagen die de Belastingdienst geeft?” Het boek moet helpen bij het vinden van de antwoorden op deze vragen.

50 Best Quotes on Life

Van Gaal laat zich zowel persoonlijk als professioneel inspireren door quotes. Daarom maakte ze samen met ondernemer Heleen van Oord een set van vijftig ansichtkaarten met inspirerende quotes op de markt. Drie favoriete quotes van Annemarie van Gaal:

  • Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them – Muhammad Ali.

  • Good girls go to heaven, bad girls go everywhere - Helen Gurley Brown.

  • Sometimes you win, sometimes you learn - John Maxwell.

Annemarie van Gaal als televisiepersoonlijkheid

Bij het grote publiek is Annemarie van Gaal vooral bekend van als televisiepersoonlijkheid in televisieprogramma’s als Dragon’s Den(KRO), Ten Einde Raad (NCRV), Een Dubbeltje Op Zijn Kant (RTL4) en Divorce Hotel (RTL4).

Een Dubbeltje op zijn Kant

Met haar missie om iedereen een onbezorgd leven geven is de rol van mede-presentator van Een Dubbeltje op zijn Kant haar op het lijf geschreven. Samen met presentator John Williams brengt ze in het RTL4-programma duidelijkheid en structuur in de financiële huishouding van gezinnen en huishoudens die financieel in zwaar weer verkeren.

Lees ook: Annemarie van Gaal vertrekt bij AFM

Dragons' Den

In de Nederlandse versie van het gelijknamige BBC-programma Dragons Den is Annemarie van Gaal één van de juryleden. De jury bestaat naast van Gaal uit vier andere miljonairs: George Banken, Arjen de Koning, Henk Keilman en Willem Sijthoff. Beginnende ondernemers pitchen in de tv-show hun idee voor een nieuw product, of dienst. De vijf durfkapitalisten (de dragons) maken vervolgens kans op een investering in hun idee, in ruil voor aandelen in het bedrijf. ”De uitzendingen staan in het teken van ludieke, opzienbarende, maar ook serieuze ideeën. Een machine om thuis je eigen koffiepads mee te maken, een restaurant met catwalk, een bedrijf dat naschoolse studiebegeleiding aanbiedt; ze passeren allemaal de revue”, aldus producent Blue Circle dat tussen 2007 en 2009 drie seizoenen maakt in opdracht van de KRO.

Het valt zakensite Z24 op dat vooral degenen die zaken doen met Annemarie van Gaal erg positief zijn. “Ze luistert, ze denkt mee en komt haar afspraken altijd na. Minstens net zo opvallend is het feit dat alle Van Gaal-fans vrouwen zijn”, schrijft de site.

Divorce Hotel

Een Dubbeltje op zijn Kant is niet het enige hulpprogramma waar Annemarie van Gaal aan meewerkt. Haar financiële expertise past ze ook toe in het RTL4-programma Divorce Hotel. Samen met Goedele Liekens en allerlei experts helpt ze mensen die uit elkaar gaan met een zo soepel mogelijke scheiding.

Huwelijk

Sinds 2016 gaat Annemarie van Gaal door het leven als Annemarie MacNack. Ze trouwde op 27 augustus met Rhandy Macnack (1960). MacNack is directeur van miljardenbedrijf Cargill bv en bezet daarmee volgens het agrarische tijdschrift Boerderij één van de meest invloedrijke posities in de Nederlandse agribusiness. Hij leert zijn vrouw dan aanstaande vrouw in 2013 kennen tijdens bijeenkomsten van het elftal tegen armoede in Amsterdam. “Ze viel me meteen op. Een prachtige vrouw die niet op haar mondje is gevallen. Wat ze tijdens die vergaderingen zei, lag meestal in lijn met wat ik zelf ook vond. Al vrij snel dacht ik: wat een interessante vrouw, die zou ik wel beter willen leren kennen.”

  • Ondernemer: Annemarie van Gaal / Annemarie MacNack
  • Bedrijf: investeerder, spreker, commissaris, auteur en televisiepersoonlijkheid
  • Geboorteplaats: Helmond (1962)