Nieuws Actueel

Anteryon vindt zichzelf weer uit

Een winkel van Sinkel was Anteryon, toen Philips het bedrijf losliet. "Een werkplaats voor iedereen die iets met optiek wilde laten ontwikkelen wat ze elders niet konden", weten directieleden Gert- Jan Bloks en Ruben Tibben. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Peter Scholtes | Foto: Ton van de Meulenhof 26 september 2016

Anteryon Eindhoven Philips gebouw Strijp 2

Tien jaar later staat er een heel ander bedrijf. De basis zijn nog steeds lensjes die uit glas en polymeer worden vervaardigd. Philips gebruikte ze voor productieapparatuur voor cd's en dvd's. Anteryon past ze nu toe in bijvoorbeeld landmeters, naalden voor weefselonderzoek bij kanker, scanners voor oogchirurgie en meetapparatuur voor de versheid van groente of fruit.

Samenwerking

Ontwikkelen doet Anteryon nog steeds. Geheim is voorlopig een opdracht voor 'een grote partij op smartphone-gebied die werkt aan een product voor een nieuwe generatie mobiele apparaten'. Anteryon gaat daarvoor samenwerken met Asahi Glas, een Japanse multinational die in licentie de producten gaat fabriceren.

(Lees verder onder de foto)

Koppeling

De naar verwachting vele miljoenen aantallen per week zijn te groot voor de fabriek in Eindhoven. Bij andere opdrachten koppelt het bedrijf ontwikkeling aan productie. "Ontwikkeling doen we dan samen met de klant tegen kostprijs. De winst halen we uit de productie", zegt Bloks.

Complete modules

De lenzen worden steeds vaker automatisch geproduceerd. Anteryon heeft daarvoor tegen de 400 machines staan. Hoge volumes worden gefabriceerd op glasplaten of schijven silicium waarop de lenzen procesmatig worden aangebracht, om vervolgens in blokjes te worden gezaagd en op printplaten te worden gemonteerd. Anteryon levert steeds vaker complete modules. "Van leverancier van componenten zijn we steeds meer productie- en assemblagebedrijf aan het worden", omschrijft Bloks.

Nauwkeurig

Lenzen worden doorgaans gebruikt in combinatie met een laser als lichtbron of met een sensor. Gecombineerd kunnen ze bijvoorbeeld zeer nauwkeurig afstanden meten.

De scanner voor onder meer oogchirurgie heeft een lens, lasermodule en sensor. Anteryon assembleert voor de Duitse opdrachtgever Scanlab het complete apparaat. Laserdiode, elektronica en de metalen behuizing worden ingekocht. Voor de elektronica heeft het sinds kort in het Duitse AEMtec een vaste samenwerkingspartner.

(Lees verder onder de foto)

ASML

De twee kennen elkaar bijvoorbeeld van ASML, waarvan ze beide eerstelijns toeleverancier zijn.

ASML heeft de trend gezet voor het uitbesteden van ontwikkeling en productie van complete modules. Anteryon levert onderdelen voor de chipmachines van precisieglas, inclusief het assembleren van mechanische en elektronische componenten.

Groei

Met optische systemen is de weg naar groei weer ingeslagen. Van de 120 medewerkers werken er nu 85 op die afdeling. Tien vacatures staan open. Midden volgend jaar wordt naar verwachting de grens van 100 medewerkers gepasseerd.

De bezetting zakte tijdens de economische crisis terug naar 70 mensen. Wat meespeelde is dat een aanvankelijk beloftevolle toepassing van lensjes in goedkope gsm-camera's van Nokia geen succes opleverde. De verwachting dat goedkope telefoontjes in ontwikkelingslanden zouden aanslaan kwam niet uit, omdat ook daar de smartphone zeer snel zijn intrede deed. De productie van de lensjes in China, met ooit 250 medewerkers, is stopgezet.

Andere markten

Gaandeweg heeft het bedrijf andere markten aangeboord. Voor de Duitse fabrikant van industriële sensoren en detectiesystemen Sick levert het een onderdeel voor camera's boven snelwegen. Het Italiaanse Finnmeccanica is opdrachtgever voor een lens in een raketafgeleidingsysteem dat straaljagers aan boord hebben. In de medische sector heeft Anteryon ook zijn weg gevonden. Optiek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor nauwkeurige plaatsbepaling bij weefselonderzoek. Een nieuwe toepassing is het dateren van blauwe plekken met een mini spectrometer, belangrijk bij onderzoek naar mogelijke gevallen van kindermishandeling. Landmeters en afstandmeters voor in de bouw leveren opdrachten op. In opkomst is ook het realtime meten met behulp van sensoren, van de versheid van groente, fruit, vlees en vis tot de onderhoudsstatus van machines.

(Lees verder onder de foto)

Zelfrijdend

Anteryon kijkt met interesse naar de automotive markt. De zelfrijdende auto wordt behangen met sensoren. Ook in lichtprojectie zit muziek. Het ontwikkelt al onderdelen van een in de nieuwste BMW-modellen ingebouwd systeem dat bij het uitstappen van de bestuurder een lichttapijt op de grond projecteert.

En dan is de markt voor sensoren voor het internet der dingen, van onderlinge communicatie tussen apparaten, nog in ontwikkeling.

"Sensoren moeten kleiner worden. Wij zijn goed in het kleiner maken van optische systemen waarbij zeer hoge nauwkeurigheden van belang zijn. Dat is een grote nieuwe markt in de wereld", stelt Bloks.

Aandeelhouders

Anteryon is in handen van een groot aantal verschillende aandeelhouders, onder wie de investeringsmaatschappijen Beauchamp en Quest for Growth en chipgigant Qualcomm. Het bedrijf staat nog voor een grote beslissing. Het moet verkassen omdat de huidige locatie aan de Zwaanstraat op Strijp R plaats moet maken voor woningbouw. "We zijn opties voor een nieuwe locatie aan het afwegen."