Nieuws Actueel

Antieke snoepwinkel in Wijhe stopt na dertig jaar

Dertig jaar maakt ze vol. Op de kop af. En dan is het mooi geweest, vindt Lammie Stegeman. Haar alom bekende snoephuus gaat sluiten, tijd voor pensioen. ,,Dit gaat mij wel aan het hart", vertelt ze in De Stentor.

Stefan Keukenkamp | Foto: Gerard Vrakking 20 februari 2017

Snoepwinkel wijhe gerard vrakking

"Dit gaat mij aan het hart, maar het is mooi geweest." Lammie Stegeman (65) houdt het na dertig jaar voor gezien met haar ambachtelijke Snoephuus De Toverbal in hartje Wijhe. Eén van de laatste antieke snoepwinkels, een begrip in de wijde omtrek. Een walhalla voor de echte zoetekauw met specialiteiten als Haagsche Hopjes, Ulivellen en kleurrijke toverballen. ,,Ik overleefde de komst van de snoepautomaten en supermarkten, maar het is nu tijd om met pensioen te gaan."

Eigen winkeltje

Op haar zeventiende begonnen in de kruidenierswinkel, daarna zette Lammie haar eigen winkeltje op. ,,Mijn man Johnny was postbode en ik deed dit erbij." Dertien jaar geleden overleed Johnny. ,,Daar heb ik zoveel verdriet van gehad, maar het leven gaat door." Vaste klanten en collega-ondernemers sleepten haar door die moeilijke tijd. ,, Soms stond ik vol tranen in de winkel. Die steun was echt een hart onder de riem."

In de jaren erna runde Lammie het snoephuus samen met haar moeder. Vijf dagen in de week. Vorig jaar overleed haar moeder en daarna kreeg Lammie een longontsteking. ,,Toen lag ik hier op de bank. Zo beroerd. Onder de prednison probeerde ik de winkel alle dagen open te houden. Toen is wel een lampje gaan branden. Het is een keer genoeg geweest."

Mijlpaal

Lammie staat op, rommelt wat en komt met een oude snoeptrommel op de proppen. ,,Tijdens mijn ziekbed vond ik deze trommel vol krantenknipsels." Vergeelde krantenkoppen als 'Snoephuus in oma's tijd' en 'De Toverbal is ouderwets snoepparadijs' stalt ze uit over de tafel. ,,En ik vond ook een artikel met de oprichtingsdatum 16 april 1987. Over amper twee maanden precies dertig jaar geleden, een mooie mijlpaal om er een streep onder te zetten."

Lammie gaat haar winkel missen, maar zeker ook klanten en collega-ondernemers. ,,Toen ik mij op een dag versliep stond Carla van de naburige slijterij voor de deur om mij te wekken." Het aantal klanten daalde de laatste tijd fors. ,,In de beginjaren kon ik het nauwelijks bolwerken, zo druk."

15 april is haar laatste werkdag. ,,Komende zomer ga ik samen met mijn vriend vertoeven op de camping. Daarna zie ik het wel." Wat er met de winkel gebeurt weet ze niet. ,,Er zijn overnamekandidaten. Een doorstart zou mooi zijn."