Nieuws Actueel

Antilliaans eten in nieuw restaurant in Vlissingen

Eens echt antilliaans eten? Goesenaar Urven Bernardina maakt het mogelijk. Op de oude Markt in Vlissingen kunt u vanaf deze week elke dag terecht. Een interview in PZC.

René Hoonhorst | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 18 januari 2017

Antiliaans eten vlissingen dirk jan gjeltema

Begrijp Urven Bernardina goed. Er is niks mis met roti of kousenband. Maar op de kaart van Chupé Lembé kom je geen Surinaamse gerechten tegen. Want Chupé Lembé is een Antilliaans restaurant met typische gerechten van de diverse eilanden van de Antillen.

,,Vertaal Chupé Lembé maar als Lekker Eten”, zegt Bernardina. ,,Dat klopt niet precies, maar een letterlijke vertaling zou in het Nederlandsverkeerde associaties oproepen. En het gaat in ons restaurantje om lekker, Antilliaans eten.”

Bernardina komt uit Goes, waar hij het grootstedeel van zijn 27-jarige leven al woont. Tien jaar terug droomde hij nog een blauwe maandag van een loopbaan als voetballer, maar dat plan liep stuk. Hij volgde een detailhandelsopleiding, maar wist langere tijd niet wat hij daarmee wilde doen. Dus besloot hij naar Curaçao te gaan, het eiland waar zijn ouders vandaan komen en waar hij geboren is. ,,Even alles op een rijtje zetten en voor mezelf kijken wat ik wilde.”

Familie

Urven kwam er achter dat hij een familieman is. Thuis bleek toch meer Goes in Zeeland dan Curaçao te zijn. Zeeuwse en Afrikaansevrienden waardeerden zijn moeders kookkunsten altijd al en in de kerkgenootschap van de Bernardina’s werden de Antilliaanse hapjes -‘vooral de pasteitjes’ - ook zeer gesmaakt.

Met zijn eigen detailhandelskennis en hulp van zijn familieleden moest hij met die ingrediënten een prachtig restaurantje op poten kunnen zetten. Vlissingen lag nog wat meer voor de hand dan Goes, omdat de Antilliaanse gemeenschap in de kuststad groter is. ,,Niet dat het restaurant alleen voor Antillianen is bedoeld. Zij moeten hun eigen sfeer in Chupé Lembé vinden. Maar ik hoop natuurlijk dat ook Vlissingers, mensen van allerlei andere culturen en toeristen binnenstappen. Want ik denk dat iedereen in het restaurantje iets van zijn gading kan vinden.”

Voor iedereen

Urven Bernardina leek maandagmiddag al gelijk te krijgen. Want niet alleen Antillianen, onder wie natuurlijk familieleden en leden van eigenkerkgenootschap, maar ook inwoners van Vlissingen stapten de drempel over. Stag Binicewics had gewoon zin in een broodje tussen de middag. ,,Leuk om eens iets anders te proberen. Smaakte prima hoor.”

Urven is blij dat te horen, want hij wil van zijn zaak geen hangplek voor Antillianen maken. ,,Naast mijn zaak opent binnenkort ook nog een Marokkaans koffiehuis. Het wordt steeds leuker tussen de Oude en de Kleine Markt. Samenscholingen van hangjongeren mogen dat niet verpesten.”