Nieuws Actueel

Appeldokter Jop Schräder biedt hulp bij Apples

Jop Schräder (30) staat sinds 2,5 jaar in Breda bekend als De Appeldokter. Hij komt bij mensen thuis die met vragen zitten over hun Mac of moeite hebben met het installeren van programma's op hun MacBook. Via de website kunnen mensen een afspraak maken voor het spreekuur.

Annelies Wijnen | Foto: Willem Paterik 7 oktober 2016

Jop Schrader Appeldokter Breda

Waarom werk je als zelfstandige voor Apple?

,,Na mijn studie kon ik geen werk vinden in de evenementenorganisatie en zo ben ik bij Apple beland. Eerst in een shop-in-shop in Eindhoven en daarna in Den Haag. Ik was niet opgeleid als IT'er, maar wel handig met computers en een goede verkoper. Apple houdt zich louter bezig met verkoop van producten. Ik kreeg interesse in de serviceverlening. Mensen willen ondersteuning na de aankoop. Maar wie wil er met een scherm van 21 inch terug naar de winkel? Ik wilde de klanten op locatie helpen. Daarom ben ik voor mezelf begonnen."

Voel je jezelf een dokter op het gebied van computers?

,,De Appeldokter is een naam met een knipoog. Ik houd spreekuur en daarop kunnen mensen via de website intekenen, maar ze kunnen ook telefonisch een afspraak maken. Ik praat over een bijsluiter met informatie, in plaats van over een gebruiksaanwijzing. Mijn klanten praten over hun patiënt als ik langskom met mijn dokterstas, gevuld met harde schijf, printer en kabeltjes. Zij waarderen deze laconieke benadering. Natuurlijk draag ik geen witte doktersjas, maar ik besteed alle zorg aan hun probleem en voer reparaties ter plekke uit."

Wonen de klanten verspreid over een groot gebied?

,,Veel klanten komen via via bij mij. Het gaat vooral om 30-plussers. Zij werken veelal vanuit huis als zelfstandige of hebben een klein bedrijfje. In Rotterdam heb ik iemand die namens De Appeldokter werkt en in Tilburg heb ik twee mensen werken. Nu ben ik bezig met het aannemen van een tweede dokter in Breda en verder wil ik uitbreiden naar Utrecht, Eindhoven en Den Bosch. Als het servicepunt dicht bij de mensen zit, is dat goedkoper voor hen. Daarom werk ik vanuit meer locaties."

Je organiseert ook workshops?

,,Het is gebleken dat mensen niet alleen willen dat hun Apple wordt gerepareerd, ze willen ook weten hoe een en ander werkt. Vooral het zoeken via internet vinden ze belangrijk. Jongeren tot 30 jaar vinden meestal de weg zelf wel, maar de leeftijdscategorie daarboven heeft daar meer moeite mee."

Ondersteunt Apple jouw activiteiten?

,,Ik heb altijd heel plezierig gewerkt bij Apple en die waardering is wederzijds. Apple heeft hier zeker geen probleem mee; onlangs ben ik ook Apple-gecertificeerd."

deappeldokter.nl